IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо още сте с наднормено тегло

29 април 2015 14 03

Какви са причините да не отслабвате, въпреки усилията ви

Пинк спортува усилено, за да бъде във форма; Снимка: Shape

Пинк спортува усилено, за да бъде във форма; Снимка: Shape

Има много причини да сте все още с наднормено тегло, въпреки че може от месеци да гладувате и да спортувате редовно.

Вероятно си мислите, че имате забавен метаболизъм, че не отслабвате заради проблеми с хормоните или заради напредването на възрастта. Възможно е и да грешите и основната причина да не сваляте излишното тегло, да е съвсем прозаична и да няма нищо общо със здравето и/или годините ви.

Ето и няколко възможни причини тялото ви да поддържа сегашните ви килограми:

1. Спортувате твърде много

Вярвате или не, една от причините да сте с наднормено тегло може да се крие в това, че прекалявате със спорта. Когато са в умерени количества, упражненията определено са един чудесен начин за горене на калории. Проблемът възниква, когато човек се поти в залата 7 дни в седмицата, превръщайки това в своя мания. Този изтощителен режим може да го накара да започне да се храни по-обилно, увеличавайки апетита му неусетно.

2. Храните се неправилно

Има хора, които не закусват, а след това си мислят, че имат право да изядат един голям сандвич за обяд, в комбинация с пържени картофки и млечен шейк. Не пропускайте нито едно от основните хранения, защото нищо не си спестявате – напротив забавяте метаболизма си. По-добре е да имате 4-5 малки хранения на ден, отколкото две, но много обилни!

3. Не броите консумацията на калории

Ако искате да отслабнете, трябва да сте наясно колко калории консумирате на ден. Иначе може да си мислите, че ядете нискокалорични храни, а това да не е така и да ядете повече, отколкото трябва и затова да не отслабвате. Вече има приложения на смартфоните, които могат да ви помогнат да си водите калориен дневник.

4. Ядете леки храни, но в големи порции

Добре е да се придържате към малки порции, без значение колко здравословни храни консумирате. Все пак по-голямото количество храна ще държи стомаха ви разширен и няма да доведе до намаляване на апетита ви

5. Не правите силови тренировки

Много хора правят само кардио тренировки (на бягащата пътека, например) и се чудят защо не слабеят. Не забравяйте, че силовите тренировки с тежести, всъщност засилват вашия метаболизъм.

6. Правите бързи диети

Трябва да знаете, че краткосрочните стратегии за отслабване рядко имат дългосрочни резултати. Ако смятате, че като минете на двуседмична нискокалорична диета ще бъдете слаби цяло лято – лъжете се. Ако искате истински резултати, ще трябва да направите последователни промени в начина си на хранене, които да следвате цял живот. Бързите диети само водят до йо-йо ефект и така качвате наднормено тегло без причина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Тлъб ( преди 8 години )
Анонимен ( преди 8 години )
Няма начин от месеци да гладувате и да сте с наднормено тегло!Погладаувайте няколко месеца и после ще видим дали не сте се стопили.Освен ако под "гладуване" нямате предвид, че вместо по 10 пъти ядете само по 5 пъти на ден или вместо по 2 печени пиленца за обяд минавате само с едно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар