IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо алкохолът може да не пречи на диетата

2 септември 2015 06 39

Няколко аргумента в защита на питиетата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Алкохолът е едно от забранените неща, които влизат в „черния списък“ на храни и напитки, които никога, никога не трябва да консумирате, докато сте на диета. Всъщност в това има логика – все пак в една чашка с любимата напитка или коктейл се съдържат много повече калории, отколкото дори можете да предположите.

Добрата новина е, че не бива да се чувствате много виновни, ако все пак се случи да изневерите на диетата си с... вино, например. Оказва се, според някои научни изследвания умерената употреба на алкохол всъщност може да даде тласък на вашето отслабване. Повтаряме – умерената употреба, защото именно в нея е ключът.

В случай, че все още идеята за алкохол по време на диета ви звучи „прекалено хубаво, за да е истина“, разберете кои са причините, заради които спокойно може да изпиете жадуваната чаша вино още тази вечер:

1. Алкохолът може да забави растежа на мастните клетки

В червеното вино се съдържат антиоксиданти, но в допълнение към тях и химикал, наречен елагова киселина. Именно тази киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и предотвратява появата на нови.

2. Алкохолът помага на тялото да гори калории

Той повишава сърдечната честота, което пък подобрява метаболизма. Според изследователи този ефект от консумацията на алкохол се наблюдава само до един час след изпиването на последната глътка.

3. Алкохолът увеличава температурата на тялото

Термогенезата, известна още като производството на топлинна енергия в организма, естествено повишава горенето на калории от организма.

Снимка: Istock

4. Тялото ви се адаптира към редовния прием на алкохол, но в умерени количества

Според проучване жените, които пият всеки ден по едно или две питиета, са по-малко склонни да наддават тегло, в сравнение с въздържателките. Експерти са на мнение, че този факт се дължи на адаптирането на организма към алкохола.

5. Алкохолът помага за регулиране на инсулина

Звучи налудничаво, но изследвания показват, че навикът ви да пиете вино вечер всъщност може да предотврати развитието на диабет. Етанолът помага на организма да регулира хормона инсулин, който оказва влияние върху кръвната захар.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари