IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променя метаболизмът ви през 20-те, 30-те и 40-те

12 декември 2015 06 00

С възрастта се налага да полагате все повече усилия

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Когато сте били деца, сте хапвали каквото си поискате без да се замисляте. Порастването, формирането на костната структура и постоянният калориен разход в тичане и скачане ви е позволявал шанса да дадете воля на лакомията си без това да се отрази негативно на формите ви.

За съжаление, с годините това се променя и се налага да упражните огромен контрол върху апетита и да работите за мускулите си, тъй като метаболизмът ви започва да спада с около 2% всяко десетилетие, твърди Американският институт по спорта.

Ето и на какво се дължи промяната и как трябва да се храните правилно, за да не напълнеете.

През 20-те

Според много експерти краят на тийн годините и началото до средата на 20-те е пикът на вашата физическа форма и метаболизъм. Тогава може с лекота да развивате мускули, все още тялото ви произвежда хормон на растежа и костите ви се изграждат, което си е разход на допълнителни калории. Много от нещата, които хапвате в този период, с лекота могат да бъдат „изгорени“ и да изглеждате превъзходно.

През 30-те

В този възрастов отрязък от време горенето на калории се забавя. Мускулите ви се нуждаят от по-сериозна и системна поддръжка, а и организмът ви почти не произвежда хормон на растежа. За капак вероятно вече сте се фокусирали върху кариерата си и започвате да водите по-заседнал начин на живот зад бюрото.

Съвет: Заложете на повече силови тренировки, които да изграждат повече мускули и да подсилят производството на хормон на растежа в тялото – и двете неща засилват метаболизма.

Бременност

Ако решите да имате бебе, това може също да засили метаболизма ви, Уловката е да не се отпускате и да не сметнете, че може да ядете за двама. По време на бременност е хубаво да увеличите калорийния прием с 200 калории, а за здравословно се счита наддаването между 8 и 12 кг по време на цялата бременност.

Кърмене

Кърменето помага да се справите с доста от приетите калории. Една жена, която кърми по няколко пъти на ден, може да изразходи с около 500-1000 калории повече на ден.

През 40-те

Хормоните ви вече не бушуват и нивата на естроген, прогестерон и хормон на растежа далеч не са това, което бяха. Те са причината за драстично намаляване на метаболитната дейност, което налага сваляне на дневния калориен прием с по 150 калории по-малко от това, което сте хапвали през 30-те. Важно е да се движите и да тренирате колкото може повече.

През 40-те е хубаво да хапвате и повече протеини, желязо, фибри и витамини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари