IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чипсът и пицата помагат в диетата?

4 декември 2015 06 00

Карат ни да бъдем по-мотивирани в отслабването

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Най-накрая се появи изследване, което да се изкаже положително и за калоричните и не толкова здравословни храни в контекста на диетите. Португалски учени разкриха, че желаещите да намалят теглото си, могат да си позволят някои изкушения, но по веднъж седмично.

В проучването са участвали две групи от хора, които е трябвало да минат на специален нискокалоричен режим – 10500 калории седмично (средностатистическият американец поема по 17900 калории в рамките на седем дни). Едната група е имала право да хапва, каквото поиска един ден от седмицата – в неделя. След две седмици и двете групи са показали напредък в процеса на отслабване без голяма разлика в свалените килограми, ала тези, които имали право да „мамят“, били много по-мотивирани да продължат напред, по-щастливи, по-оптимистични и готови да продължат с режима си.

Учените обобщиха, че на практика, ако човек има шанса да консумира храните, които по принцип са му забранени, той е по-мотивиран да продължи с диетата си и да се бори за постигането на целите си. Това е така, тъй като той е наясно, че му е позволено да хапва тези „забранени храни“ и подсъзнателно не се чувства потиснат от мисълта, че има нещо забранено (макар позволението да важи само един ден в седмицата).

Хората като цяло се противят на всякакви ограничителни правила и затова много от тях не умеят за дълго да спазват диета или да се придържат към един режим. С „маменето“ обаче този проблем е решен и човек има психически комфорт и воля да продължи да се грижи за теглото си.

Важно е да се отбележи, че „мамещите“ в изследването са хапвали пица, сладолед и други изкушения в рамките на калорийния прием за деня, а не безразборно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари