IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв глад ви гони?

14 ноември 2016 06 00

И как да се справите с него

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Гладът има различни форми и източници. По тази причина не трябва да го третирате по един и същи начин. Ето и кои са различните видове глад и как да се справите с тях:

Глад и гняв

Когато сте гладни, нивата на кръвната ви захар падат и това провокира лошо настроение. Ставате раздразнителни и заядливи.

Какво да правите: Ако все още не е време за хапване, хапнете нещо малко, но здравословно – блокче мюсли, йогурт с плод или дори парче черен шоколад. Това ще стабилизира нивата на захарта в тялото ви, докато дойде време за обяд/вечеря.

Глад за течности

Много често бъркаме глада с жаждата. Дехидратацията е причина мнозина да се тъпчат с какво ли не, без действително да са гладни.

Какво да правите: За да разберете дали сте жадни или гладни, изпийте чаша вода. Изчакайте 15 минути и ако продължавате да усещате чувство на глад, тогава хапнете. Пийте поне 2-2,5 литра вода на ден.

Глад от скука

Да, истина е! Когато ви е скучно, тялото ви изпраща фалшиви сигнали за глад. Тази тенденция е опасна, защото води до затлъстяване!

Какво да правите: Всеки път когато се отегчите и усетите глад, пийнете чаша вода или вземете дъвка. Опитайте се да се разсеете с книга или телефонен разговор. В случай, че това не помогне, вземете нещо полезно и нискокалорично като плод или краставица.

ТВ глад

Докато гледате любимия си сериал ви се приисква да хрупате нещо. Естествено, че ще бъде калорично и не особено полезно като чипс, пуканки или слънчогледови семки – класиката в жанра!

Какво да правите: Ако наистина държите да хрупате нещо докато гледате екрана, заложете на нарязани моркови. Те ще държат устата и стомаха ви заети, тъй като се дъвчат и смилат бавно и трудно. Дръжте и вода наблизо, за да запълни стомаха ви.

Емоционален глад

Посягате ли към храна, когато сте тъжни, ядосани или стресирани? Изследвания показват, че храната наистина успокоява, но подобен навик не се отразява добре на фигурата ви.

Какво да правите: Когато емоциите ви вземат връх, опитайте някоя умствена техника за успокояване (броене, дишане, медитация, спорт или каквото работи за вас). Намерете нещо, което да ви прави щастливи дори за кратко. Тренировките помагат, тъй като при тях се отделя окситоцин, който е хормонът на щастието.

Истинският глад

И не на последно място идва истинският глад – този, който ви подсказва, че трябва да заредите тялото с енергия. Тогава не се разсейвайте, защото може да ви прилошее, ако нивата на кръвната ви захар паднат драстично.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари