IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да дебелеете заради закуската?

11 декември 2016 10 30

Откъде идват излишните калории, които не взимате предвид

Фрешовете не трябва да се пият на гладно. Снимка: Istock

Фрешовете не трябва да се пият на гладно. Снимка: Istock

Повечето от вас стават рано за работа и вероятно са свикнали да закусват. Чували сте, че закуската е най-важното хранене за деня и няма проблем да добавите повечко калории в нея, но те трябва да са хранителни и качествени! Все пак тя ви дава стартовата енергия за деня.

Закуската трябва да съдържа средно между 350 и 450 калории, но без да осъзнавате я превръщате в истинска калорийна бомба, макар и привидно да ви изглежда здравословна. Къде грешите?

1. Започвате деня с домашно модифицирано смути

„Хората не обръщат голямо внимание на това какво слагат в смутито си, а просто пускат в блендера каквото им е подръка и смятат, че е полезно“, казва д-р Анджела Джин-Мийдол, говорител на Академията на експертите по хранене и диетолозите в Америка. Допълнителните калории идват от многото плодове, протеиновите прахчета и подсладители като мед, фъстъчено масло и т. н. Анджела съветва да заложите на зеленчуковите смутита и да изчислите точно колко да е голяма порцията ви, за да се вместите в калориите за закуска. Не забравяйте и че един грам протеинов прах има 4 калории.

2. „Деликатеси“ с кисело мляко

Мюслито е сред най-честият избор за закуска. Смесено с кисело мляко и плодове, в добавка мед... може да се окаже не толкова полезно ястие. Някой гранулирани мюслита имат високо съдържание на захар, обърнете внимание и на процента масленост на млякото, а медът може и да е по-здравословен от захарта, но не ѝ отстъпва по калории. Да не забравяме и фруктозата от плодовете и ето – калорийна бомба!

Не слагайте повече от 20 грама мюсли на порция, избирайте нискомаслено кисело мляко, а ако държите на плодовете – гледайте да са по-воднисти като ягоди, малини и т. н.

3. Овесени трици с много захар

Овесените трици са по-добрият вариант от захаросаното/шоколадово гранулирано мюсли, но пък те се нуждаят от допълнително подслаждане. И без да се усетите слагате в порцията мед, кленов сироп, захар или други подсладители, които на практика нямат хранителна стойност. Те само покачват нивата на кръвната захар и след час отново сте освирепели от глад.

Решението е да замените подсладителите с ¼ чаша плод и 10-15 грама ядки. Те няма да намалят приетите калории, но пък ще ви държат сити и ще дадат ценни вещества на организма ви.

4. Кофеинова калорийна бомба

Замислете се какво слагате в кафето си? Или какво си взимате от известни бариста вериги? Сметана, шоколадови пръчици, пенливо мляко, сиропи за вкус... уж е само някаква течност, а съвсем спокойно може да добавите към закуската си 400-600 калории!

Вместо да се тъпчете с още сладки неща, заложете на класическото чисто кафе или капучино с нискомаслено мляко. Може да подсладите със стевия или подсладител.

5. Фрешове

Не се заблуждавайте, че две ябълки с морков или няколко портокала под формата на фреш нямат калорийна стойност. Сокът е течност и дори месестата част на плода да я няма, фруктозата и калориите не изчезват. И тъй като плодовете съдържат доста фибри, усещате постоянно глад и се наливате с още и още фрешове или направо нападате най-близката храна.

Запомнете, че фрешове никога не се пият на гладно и задължително трябва да се консумират с протеини и въглехидрати, за да ви заситят.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

минавам ( преди 7 години )
неграмотен текст от неграмотни преписвачи..."НякоИ" се ползва при множествено число, ама това явно ви трудно да го вденете
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар