IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои лекарства водят до напълняване

29 април 2017 10 45

Внимавайте с антидепресантите

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Който се е опитвал да свали няколко килограма, знае, че това не е толкова лесна работа. Има обаче мерки, които може да вземете, за да не напълнеете. Като за начало сменете лекарствата си, съветва изследване, публикувано в сп. Gastroenterology, което разглежда кои често предписвани лекарства водят до напълняване.

В проучване изследователи от медицинския колеж Weill Cornell са открили, че често до натрупване на килограми водят противовъзпалителните лекарства като глюкокортикоиди (с които могат да се лекуват автоимунни заболявания или астма), инжекциите инсулин, медикаментът за хипертония метопролол и лекарствата против алергия, известни като антихистамини.

Антидепресантите също могат да доведат до напълняване. Има хора, които като цяло са предразположени към напълняване и взимайки тези лекарства, влизат в порочен цикъл. Доста лекари не взимат предвид тези техни специфики и ги предписват без дори да ги предупредят. В един момент се оказва, че пациентите пълнеят прогресивно и дори не разбират от какво, обяснява авторът на изследването Леон Игел.

Добрата новина е, че всички тези здравословни състояния могат да бъдат лекувани с лекарства, които не причиняват напълняване. Много по-малка вероятност за покачване на тегло имат антидепресантите флуоксетин (Prozac), бупропион (Wellbutrin) и сертралин, второ и трето поколение антихистамини, локални противовъзпалителни средства, антихипертензивни средства, наречени АСЕ инхибитори и АРБ и алфа-глюкозидаза инхибитори за лечение на диабет.

Изследователите съветват да следите теглото си при приема на различни лекарства от този вид и да ги коментирате с лекуващия си лекар. Ако забележите, че трупате килограми, без да сте променили начина си на живот, поискайте алтернативни лекарства.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари