IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е хубаво да тренирате на гладен стомах?

22 юни 2017 07 10

Просто е: Горите повече!

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако се чудите дали е по-добре да тренирате сити или на гладен стомах, учените имат отговор. Ново изследване твърди, че спортуването е по-ефективно и полезно, ако се извършва на гладно.

„След хранене мастната тъкан е ангажирана с приетата храна и няма да бъдат стимулирани полезните промени в нея“, твърди авторът на изследването на университета Бат Дилан Томсън.

„Това означава, че упражняването на гладно може да провокира по-благоприятни промени в мастната тъкан и това би могло да бъде от полза за здравето в дългосрочен план“, добавя Томпсън.

„Предполагаме, че е вероятно храненето да попречи на реакция на мастната тъкан към редовни физически упражнения в полза на нейното намаляване“, отбелязват учените в изследването, публикувано в американския Вестник по физиология – ендокринология и метаболизъм.

Направено е изследване, в което мъже с наднормено тегло са вървели бързо в продължение на 60 минути. Едната група е извършвала упражнението на гладно, а другата 2 часа след приема на висококалорична закуска.

Изследователският екип направил няколко кръвни проби след хранене или на гладно и след физически упражнения. Те установили, че генната експресия в мастната тъкан се различава значително в двете проучвания.

Двата гена PDK4 и HSL се увеличават, когато мъжете тренират на гладно и намаляват, когато са яли преди упражнение. Покачването на PDK4 показва, че натрупаните мазнини се използват за ускоряване на метаболизма по време на тренировка, вместо въглехидратите от близкото хранене. HSL обикновено се увеличава, когато мастна тъкан се употребява, за да изразходва акумулирана енергия за подпомагане на повишена активност като по време на тренировка, каза Томпсън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари