Думата „сватбена диета“ изглежда доста плашещо и има защо! Често два-три месеца преди големия ден булките буквално полудяват и започват да се „тунинговат“ по всевъзможни начини. Диетата е част от новия им разкрасителен режим, но дали уцелват точните храни?
Каси Шортслийв има същата дилема, когато се сгодява за приятеля си през ноември и 5 месеца преди сватбата тръгва на консултации с експерти диетолози, които да ѝ изготвят правилния режим. Ето и какво я съветват те:
3 месеца преди сватбата
1. Омега-3
„Омега-3 киселините са много полезни за кожата и здравето. Те предпазват и от подуване на стомаха и крайниците. Може да си ги набавите като увеличите приема на ленено семе, чия и орехи в диетата.“ – обяснява Дана Хънс,, асистент-професор в училището за обществено здраве във Филдинг.
2. Правилото на цветовете
„Колкото повече цвят, толкова повече витамини и минерали ще консумирате/ Казано по друг начин – заложете на плодове и зеленчуци. Можете също така да повишите консумацията на домати или моркови.
Едно проучване показва, че консумацията на висококаротиноидните храни в продължение на шест седмици помага за подобряване на външния вид на кожата.“ – казва Кристин Киркпатрик, мениджър на центъра за красота и здраве към Cleveland Clinic Wellness Institute.
Месец преди сватбата
1. Увеличете протеините
„Хапвайте протеини и зеленчуци, тъй като те ще ви държат сити. Също така не пропускайте и здравословните мазнини като ядки, семена и авокадо. Протеинът и мазнините осигуряват ситост и помагат на кожата да сияе. Зеленчуците имат много антиоксиданти, които също допринасят за здравия и бляскав вид на кожата.“ – съветва Кари Гласман, експерти диетолог от Далас.
2. Ако искате да отслабнете – намалете въглехидратите
„Рафинирани въглехидрати като бял ориз, бял хляб и брашно може да повишат кръвната захар, апетита и могат да се превръщат в мазнини, ако тялото не успява да ги изгори. Затова ако не можете да ги изключите, поне ги намалете драстично. Заменете ги с повече протеини, които така или иначе са по-нискокалорични.“ – допълва Гласман.
3. Щадете стомаха и червата
„Включването на естествени диуретични храни в диетата (като аспержи или ананас) може да помогне за намаляване/предотвратяване на подуването във вашия сватбен ден. Отстраняване или намаляване на приема на млечни продукти също е добра идея. Тези храни водят до неприятно подуване при някой хора, а в някои случаи и до обрив“, разкрива Хънс.
„Пробиотиците също успешно предотвратяват подуването, но тяхното действие се проявява след седмици, докато тялото се нагоди към тях. Започнете да ги приемате месец преди големия ден.
Не забравяйте и за пребиотиците, които помагат на пробиотиците да си свършат работата. Те са несмилаеми въглехидрати, които се намират в храни като артишок, банани, аспержи и пълнозърнести продукти. Те подобряват съня и намаляват стреса.“, категорична е Киркпатрик.