IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко повече ядем, когато не сме се наспали добре?

26 януари 2018 11 40

Сънят е важен, за да не поглъщате излишни калории

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Не е тайна, че недоспиването води до поемане на повече калории. И сега учените имат идея точно с колко увеличаваме дневния им прием. Резултатите от 11 малки изследвания, публикувани в сп. European Journal of Clinical Nutrition, разкриват, че когато човек не се наспи качествено, на другия ден хапва средно с около 385 калории повече.

Учените са установили още, че участниците в изследването не са се движили повече, за да изразходят допълнителните екстри, следователно в дълготраен план, това е сигурен начин да се натрупат излишни килограми.

Очаквано недоспалите участници имали отклонения в хранителните си навици, като в допълнение поемали повече мазнини, отколкото протеини.

Причината за всички тези „аномалии“ се корени в хормоните. Когато човек не се е наспал, нивата на хормона грелин, който контролира апетита, се покачват. Мозъкът активира центровете за награда, т. е. мотивацията за награждаване чрез храна се повишава и дори парче пица или бургер изглеждат в пъти по-атрактивни, твърдят експертите.

Всеки от нас има нощи, в които не се наспива качествено. Изследване на Галъп показва, че 40 % от хората системно спят по-малко от препоръчителните 7 часа на денонощие. И ако редовно поемате по 385 калории допълнително, рискът от затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести се увеличава.

На база тези проучвания, изследователите вярват, че трябва да се обърне внимание на навиците на сън у хората, които имат проблем с отслабването.

Изводът: Ако не можете да си осигурите 7-9 часа сън на денонощие, имайте предвид, че ще сте доста по-изкушени да хапвате вредни и калорични храни на другия ден. И ако не овладеете апетита си или не увеличите разхода на енергия, ще се наложи скоро да сменяте гардероба си с дрехи в по-голям размер.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари