IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постенето като диета

17 април 2008 15 47

Хапването на изцяло растителна храна е добър начин да се отървете от токсините, но има и своите недостатъци

Постенето като диета

Днес е първият постен ден. Не защото нямаме работа или нищо не се случва наоколо (напротив, нали е понеделник, има хиляди неща за вършене).

Просто започват строгите Великденските пости, наричани още Велики. Ние от опит знаем, че много от вас ги спазват и то съвсем не по религиозни причини. Ние обаче изобщо няма да засягаме тази страна на темата.

Постите се смятат за добър начин за отслабване и за пречистване на организма от токсини. Е, ние ще обясним плюсовете и минусите на това хранене, както и какво можете да ядете през цялото време.

Великите пости започват от днес и продължават точно 7 седмици – до Великден. До тогава можете да ядете само растителни храни, с изключение на 25 март (Благовещение) и неделята преди Великден (Връбница), когато е разрешена и риба.

Алкохолът е абсолютно забранен, а приемът на мазнини е значително намален. Месото, млякото и производните им, както и яйцата, също са в „черния списък“ с неразрешени храни. В него обикновено се включват и сладкишите, тъй като често в тях има замесени и животински продукти.

Можете да ги замените с плодове, зеленчуци, ядки, особено ако са сурови. Това е страхотен начин да изчистите организма си от отровните вещества. Те обикновено са в най-големи количества в преработените продукти с животински произход.

За съжаление липсата на протеини е най-големият недостатък на постенето, което го прави несъвместимо с повечето интензивни спортове.

Растителните протеини (от ядките, соята, бобовите растения и други) се усвояват по-трудно и в по-малка степен. Ето защо съвсем не са достатъчно добър източник за 40 дни без животински белтъчини.

Липсата на месо в дневното ви меню може да доведе до остра нужда от витамин В1, който е особено важен за нервната система. Той се набавя най-вече чрез бобовите растения.

Друг минус на този вид хранене е това, че често се злоупотребява с „лоши“ въглехидрати – хляб и тестени изделия, спагети. Оризът и картофите в големи количества също не са от полза, ако сте решили да отслабвате.

Все пак при постене можете да балансирате растителните храни така, че тялото ви да получава всичко необходимо за своята добра работа. При намален прием на захар и животински мазнини със сигурност ще редуцирате успешно и теглото си.

Само не прекалявайте с тестените изделия, пийте повече вода и се движете редовно.

КоментариКоментари