Никой не обича думата „диета“. Ала в топлите месеци тя само набира скорост. С нея идват и неприятните асоциации на глад и уморителни упражнения. Истината е, че без ограничения в храненето и спорт, няма как да постигнете значителни и трайни резултати.

Кой е най-големият проблем, с който се сблъскват хората на диета? Силните пристъпи на глад, заради които човек лесно се предава и посяга към „забранените“ храни. На практика, ако стомахът ви е пълен, вие сте в пъти по-малко склонни да посегнете към нещо „забранено“, твърдят експертите.

1. Вода

По време на диета е препоръчително да пиете много вода, защото тя помага на метаболизма и разграждането на храната. Освен това в пристъп на глад и преди всяко хранене е хубаво да пиете по чаша вода, която мигновено напълва стомаха. Така ще хапвате по-малко и по-разумно.

2. Тренирайте

Не само че със спорт горите калории, но и повишавате метаболизма, стягате мускулите, тонизирате цялото тяло. Упражненията помагат и да опитомите глада. Усетите ли, че много ви се хапва, а не е време за това, направете някоя бърза и лека серия упражнения. Физическата активност временно ще ви разсее и ще удължи времето без храна.

3. Яжте повече протеини

Протеините подхранват мускулите и се разграждат най-бавно от всички останали хранителни групи, което означава, че ще ви държат сити най-дълго време.

4. Яжте поне 5 пъти на ден

Закуска, обяд и вечеря са задължителни! Може да добавите и две междинни закуски с нещо леко и полезно (плодове, мляко, 20 гр сурови ядки). Не оставяйте дълги паузи, в които стомахът няма храна.

5. Дъвки

Тук мнението е противоречиво. От една страна здравни експерти предупреждават, че не трябва да дъвчат дъвки на гладно, тъй като стимулират стомашните сокове и това може да доведе до киселини, ако няма какво да се храносмила.

От друга страна, ако просто се опитвате да запазите контрол и да не се нахвърлите на някоя храна наблизо, тъй като тя не е в режима ви, или не е време за ядене – можете да заложите на дъвките, които ще ви помогнат временно да разсеете мозъка и той да спре да изпраща сигнали на тялото, че е гладно.