IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помагат ли пробиотиците за отслабване?

7 октомври 2018 10 45

Какво казва науката за връзката между пробиотиците и отслабването

Снимка: Istock

Снимка: Istock

През годините хората са опитвали различни странни методи за отслабване – от ядене на всякакви странни растения, до инжектиране на хормони от бременни. А ето, че сега някои хора се кълнат, че се отслабва и с прием на пробиотици, които атакували мазнините в стомашната област. Истина или поредният мит!

Какво са пробиотиците?

Пробиотиците са бактерии, които помагат на организма в частност на дейността на храносмилателната система. Може да бъдат набавени под формата на добавки или в някои храни като йогурт, кимчи или кисело зеле. В стомаха ни има добри и лоши бактерии и здравословна доза от пробиотици може да даде превес на положителните над лошите.

„Учените се опитват да установят дали добрите бактерии оказват въздействие върху напълняването. До момента обаче няма категорична теза по въпроса“, твърди Бетани Дорфелър от Училището по медицина в Нортуестърн пред MensHealth.com. Какво казва науката за връзката между пробиотиците и отслабването.

Според предишни изследвания има връзка между наличието на добри бактерии и здравословното тегло.

„Като цяло по-едрите пациенти имат повече лоши бактерии в тялото. Колкото по-слаб е един човек, толкова по-високо и разнородно е количеството на добрите бактерии в организма му“, обяснява Дорфелър. Това обаче не е достатъчно доказателство, че пробиотиците водят до намаляване на теглото, тъй като не е съвсем ясно дали при въпросните хора количеството е органично или е свързано с диетата и режима им.

„Когато взимате предвид бактериите, трябва да държите сметка както за натуралните в организма ви, така и за тези от допълнителни източници като храна и добавки. А и повечето изследвания, които акцентират върху връзката между отслабване и положителни бактерии, правят изводи на база тестване на животни, а не хора. Хората, които тежат по-малко обикновено залагат на зеленчуци и растителни съставки в храната си, които са добра основа за отслабване и развиване на добри бактерии в стомаха “, коментира пред медията д-р Скот Кан, директор на националния център за спа и отслабване.

Помагат ли добавките с пробиотици за отслабване?

Вероятно няма да ви навреди да взимате добавки с пробиотици, но не разчитайте само на тях, за да регулирате теглото си и да го намалите. Те не са магически хапчета, категоричен е Кан.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари