IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против диетата БОЯТ

8 октомври 2018 07 50

Какво представлява и как помага на организма

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Чували ли сте за диетата БОЯТ? Наричат я още диета срещу диария, тъй като се състои от банан, ориз, сок от ябълка и тост и често е препоръчвана като режим на хранене за малки деца, които имат разстроен стомах и диария.

Тези четири храни имат ненатрапчив вкус и успокояват веднага стомаха, когато имате киселини, гади ви се или страдате от разстройство. Проблемът е, че те не съдържат достатъчно мазнини и протеини и не помагат на тялото да се възстанови напълно, когато има някакъв проблем.

Това е и причината експерти да препоръчват максимум 24 часа на този режим. Експерти от Американската академия на педиатрите са категорични, че децата трябва да се връщат към основния си начин на хранене не повече от ден, след като са се почувствали зле.

Как да прилагате диетата БОЯТ?

6 часа, след като сте се сблъскали с диарията, ограничете всички храни освен посочените. Преди да започнете диетата БОЯТ обаче, гледайте да поемате повече течности, за да не се дехидратирате. Не оставайте на този режим повече от два дни, тъй като той не съдържа много хранителни съставки. На третия ден можете да добавите варени яйца, готвени и пресни зеленчуци и плодове.

Идеята е да залагате на леки за стомаха храни, които не съдържат много фибри, но едновременно с това ви държат сити. Постепенно добавете овесени трици и варен картоф.

Защо лекарите не са фенове на тази диета?

Тя не съдържа макрохранителни елементи и може да предизвика дефицит на витамини и минерали, ако я спазвате продължително. Но ако ограничите приема на мазнини и протеини за 2-3 дни, не би трябвало да нанесете поражения на имунитета и функционалността на организма.

Съвет: Освен многото течности, поемайте и пробиотици, Можете да си ги набавите и от храни като лук, чесън, боровинки, банани и артишок. Кога да потърсите лекарска помощ? Ако диарията ви продължи повече от три дни и особено ако е придружена и от температура, задължително се консултирайте с лекар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари