IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво са храни с негативни калории?

15 ноември 2018 09 10

Могат ли да помогнат при отслабване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Калориите определено са важни, ако искате да отслабнете. Вероятно сте попадали дори на приложения, в които да вписвате дневния си прием на калории, за да следите прогреса си. Причината е, че за да намалявате теглото си, трябва да горите повече калории, отколкото да приемате.

Спортуването помага да увеличите дневната си калорийна дажба, но храненето е в пъти по-важно. Да се храниш „правилно“ не е лесна задача. С времето обаче всичко може да се превърне в навик и по-лесно да се ориентирате какво да хапвате и какво да избягвате. Вашият най-добър приятел са продуктите, които не просто имат малък брой калории, а които съдържат негативни калории.

Кои са тези храни?

Това са храни, които ви карат да изразходите повече калории за смилането им, отколкото самите те съдържат. Това на практика означава, че колкото повече от тях хапвате, толкова повече калории ще изразходвате. Тези храни обикновено са растения, богати на фибри, които карат тялото да се потруди много да ги смели и повишават едновременно метаболизма.

Важно! Не бъркайте храните с негативни калории с храните с празни калории! Вторите са продукти, които нямат никаква хранителна стойност. Те може да съдържат много калории, но никакви или много малко полезни вещества. Подобни храни са бързата кухня (джънк фуудс) и сладките неща.

Храните, богати на фибри и вода, обикновено имат малко калории, но се смилат бавно и трудно. Продукти, съдържащи негативни калории, са броколи, маруля, диня, моркови, горски плодове, ябълки, краставици, тиквички.

Извод

И все пак, дори да сте на диета, е хубаво да не се ограничавате само до определена група храни, защото така лишавате тялото си от хранителни съставки). Яжте умерено и се движете редовно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари