IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 от най-задаваните въпроси за отслабване

18 януари 2019 06 35

Кое работи и кое не

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Здравословното и трайно отслабване не става за ден два. То изисква месеци, а понякога и години. И ето, че не спираме да четем и чуваме за мигновени диети, които правят чудеса. Не сте ли объркани? Ето и кои са най-често задаваните въпроси, чиито отговори ще внесат някакъв ред и знания в главата ви, относно процеса и ефективността на намаляване на теглото ви.

1. Кардиото ли дава най-добри резултати?

С кардиото изхвърляте излишната вода, то подпомага горенето на калории и мазнини, но само с кардио няма да оформите тяло. Трябват и силови упражнения, които ваят мускулите.

2. Диетите работят ли наистина?

Да, повечето работят, но в дълготраен план, тъй като се базират на ограничен прием на калории. В момента, в който се върнете към старите си хранителни навици след лишенията, ще се сблъскате с йо-йо ефекта.

3. Сексът гори ли калории и помага ли за отслабване?

Като всяко движение и това гори калории, но в доста минимално количество. Имайте предвид, че той не е особено продължителен като време, така че не възлагайте големи надежди.

4. Как да отслабнете, когато имате много малко време?

Няма да отслабнете за 24 часа, но пък ако рязко промените начина си на живот, резултатите ще се ускорят. За целта трябва да започнете високоинтензивни интервални тренировки, които доказано горят стотици калории на сесия и също така да наблегнете на протеини.

5. Пиенето на вода помага ли в отслабването?

Като за начало то помага да изхвърлите излишната вода и токсини, действайки пряко на отделителната система. Друг плюс е, че водата временно потиска глада ви и ви помага да овладявате апетита си и да не преяждате. Само по себе си пиенето на вода е много полезно, в дълготраен план може да намали малко приема на калории, но няма да доведе до отслабване.

6. Кога ще започнете да възвръщате загубеното тегло?

По-лесно е да отслабнете, ако тренирате редовно и имате хранителен режим, който следвате. Колкото по-дълго съумявате да се придържате към него, толкова повече тялото ви ще свикне и няма да приеме това като ограничение или диета, а като начин на живот. Тялото и апетитът ви ще се настроят на по-здравословна вълна и няма да върнете вече загубените в началото на режима килограми.

7. Ще отслабнете ли повече, ако избягвате въглехидрати вечер?

Златното правило за ефективно отслабване е да избягвате въглехидрати. Но не всички въглехидрати са лоши. Скорошно проучване показва, че хората, които са изключили въглехидратите след 19 ч., са постигнали по-големи резултати от тези, които не са го направили.

8. Липсата на достатъчно сън води ли до напълняване?

Ако не сте спали достатъчно, тялото ви ще е уморено и ще се нуждаете от повече калории, за да го поддържате в кондиция. Хормонът на глада ще се активизира и ще усещате постоянно чувство на глад, което ще ви кара да копнеете за нездравословни храни.

Ако ви се случи веднъж, не е фатално. Но ако това е начин на живот и системно си недоспивате, ще консумирате хиляди допълнителни калории на месец, които ще се лепнат на тялото ви под формата на килограми.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари