Ограничаването на мазнините и консумацията на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти могат да намалят риска от смърт за жените с рак на гърдата. Това показва мащабно изследване, в което над 20 години са наблюдавани близо 49 000 жени.
Експертите отчитат, че резултатите от него са по-надеждни в сравнение с редица други проучвания, които се опитват да стигнат до заключения въз основа на наблюдения върху хранителните навици на участниците.
В началото на въпросното изследване жените са си набавяли една трета от дневните калории от мазнини. След една година участничките от едната група са ограничили приема на мазнини до 24 процента, а след осем години – до 30 процента. Останалите са продължили да спазват обичайните си хранителни навици.
Специалистите от Института за биомедицински изследвания в Лос Анджелис са установили, че две десетилетия по-късно рискът от смърт за жените, развили рак на гърдата, е с 21 процента по-нисък в сравнение с останалите.
Промените в начина на хранене обаче не са оказали влияние върху риска от развитие на злокачественото заболяване.