IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато пропуснете хранене?

18 юни 2019 05 30

Помага ли ви да отслабнете или не?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Искате да отслабнете и вероятно някъде сте чули и прочели, че трябва да се храните 1-2 пъти на ден. Да, вероятно ще намалите приема на калории и това ще ви помогне да намалите теглото си, но ще обърка нивата на кръвната захар и ще ви причини доста други проблеми и неудобства. Като например:

Губите концентрация

Мозъкът се храни основно с глюкоза. Когато пропуснете хранене, ще намалите нивата на кръвната захар и оттам усвояването и транспортирането на глюкозата към мозъка, а така се стига до загуба на концентрация.

Усещате постоянен глад и промяна на настроението

Забелязали ли сте колко сте раздразнителни, когато сте гладни? Представете си да сте гладни постоянно и настроението ви да е като виенско колело – ту нагоре, ту надолу. Това е в резултат на промяната на нивата на кръвната захар, което афектира и центрове на мозъка, свързани с удоволствието и доброто настроение.

Преяждате

Когато пропуснете хранене, прегладнявате и дори да не искате си наваксвате на следващото ядене. Често преяждате, което не само няма да ви помогне да намалите теглото си, но може да доведе разширение на стомаха и други храносмилателни проблеми.

Може да напълнеете

Пропускането на хранения нарушава метаболизма. Тялото е структурирано така че да оцелее при всякакви обстоятелства и в състояние на системен глад, метаболизмът се забавя и то се адаптира към приема на по-малко калории.

Може да ви прилошее

Ако не давате достатъчно енергия на тялото системно, може да започне да ви прилошава.

Стресирани сте

Когато пропускате хранене, тялото повишава производството на кортизол, което води до стрес.

Извод

Пропускането на хранене няма да ви помогне да намалите теглото си. То само обърква тялото ви и води до редица проблеми. Ако искате да намалите теглото си, хранете се здравословно, по-малко и по-начесто и спортувайте.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари