IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между физически и емоционален глад

30 септември 2019 17 40

И как да се справите с двата типа

Снимка: Istockphoto

Всички знаем, че отслабването е процес, който изисква специален хранителен режим и спорт. Съотношението между двете за ефективна загуба на теглото е 70% диета и 30% упражнения. Това показва, че храненето е решаващият фактор затова дали ще съумеете да влезете във форма.

Да пазиш диета/режим обаче не е никак лесно. Винаги има някакви ограничения и мозъкът ни сякаш постоянно изпраща сигнали на глад. Както вече се сещате, има различни видове глад и само един от тях е физически.

Как да разберете дали наистина тялото се нуждае от храна или сте попаднали в капана на емоционалния глад?

Физическият глад не се появява изведнъж. Той градира от слабо усещане в стомаха, до къркорене на червата и почти физическа болка. Той не е насочен към конкретна храна, а към всяка, която може да засити стомаха. И не на последно място, това усещане се засища бързо – веднага след като вкарате нещо в устата. От друга страна емоционалният глад настъпва спонтанно и е насочен към определен тип храни. По-лошото е, че той не се задоволява лесно.

Как да се справите с двата вида глад?

Логично, ако гладът е физически и сте на режим, може да хапнете нещо, което ви е позволено. Хубаво е да вкарате протеин и зеленчуци, които държат ситост и са пълни с хранителни съставки.

Ако ви застигне емоционален глад, идентифицирайте причината за него. Скучно ли ви е, ядосани ли сте или сте тъжни? Опитайте се да решите проблема без храна. Може да се възнаградите с нещо друго – някоя покупка например. Не яжте пред телевизора, ще погълнете двойно повече вредна храна. Намерете начин да се разсеете и да пречупите мисленето си обвързано с хранене в подобна ситуация.

Друг трик, ако посегнете към храната е, да хапвате с недоминантната си ръка, което ще ви принуди да се фокусирате върху други неща освен храната.

Дръжте наблизо чаша вода. Пийте преди всеки пристъп на глад. Това ще ви помогне да разграничите дали е физически или емоционален.

Ползвайте малки чинии – в тях по-малкото количество храна изглежда повече, а очите успяват да залъжат мозъка и намаляват консумацията и глада.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари