IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Сбъднати кокосови чудеса

17 ноември 2008 08 48

Или как с помощта на чук и бургия да стигнеш до млякото на боговете

Малайзийците смятат кокоса за най-добрия дар за боговете. Много романтично, нали. Снимка: СВ

Малайзийците смятат кокоса за най-добрия дар за боговете. Много романтично, нали. Снимка: СВ

За кокосовите орехи можем да пишем оттук до сряда. Харесваме ги много, без значение дали ни седят на бюрото за лятно вдъхновение посред зима, дали се мажем с тоалетно мляко с аромат на кокос или гледаме нагоре към листата на кокосовата палма.

Всъщност това последното е само плод на несбъднатите ни фантазии, но чудеса се случват и като нищо следващия материал ще го напишем от някой плаж с бели пясъци...

Но да не се отклоняваме. За сега няма да ходим никъде и единственият шанс за нещо карибско е кокосов орех от магазина.

Но за да не се гледате от упор с кокоса и да се чудите откъде да го почнете, ето ви няколко много практични насоки в стил „Кокосът – начин на употреба“.

Разклати

Един хубав и узрял кокос трябва да „звучи“ като наполовина пълна бутилка с вода, т.е трябва да чуваш как млякото вътре се удря в стените на кокоса.

Другото, което трябва да погледнеш е дали трите точици от едната страна на кокоса, наречени „очи“ изглежда добре и свежи, без мухъл.

Ако „твоят“ кокос отговаря на тези описания, взимай го смело.

Чук и бургия

обикновено кокосът се отваря с мачете. Подозираме обаче, че това не е най-често използваният домакински прибор у вас, така че заложи на по-често използваните чук и бургия.

Бургията ти трябва, за да направиш две дупчици в „очите“, за които ти говорихме преди малко.

Оттам изтича кокосовото мляко. Събираш го в чаша и го прибираш в хладилника.

След това слагаш кокоса във фурната на 200 градуса за 15-20 минути. Изваждаш го да се охлади малко и го удряш с чука от към единия връх.

Предполага се, че в този миг черупката ще се раздели на две.

Личният ни опит показва, че можеш да го разрежеш на две и с ножовка, стига да има около теб някой, който да ти помогне или с рязането или с държането на кокоса, защото никак не е лесно.

Кулинарни вълшебства

Остава само още една крачка до изпълнението на най-прекрасните кулинарно-разкрасяващи рецепти.

Бялата месеста част на кокоса можеш да отделиш от черупката с нож. Внимаваш да не се порежеш, разбира се.

Парченцата кокос можеш или да сервираш към вечерното мартини, само дъвчете хубаво, защото е богато на фибри или да ги настържеш и да го поръсиш върху малинов шейк или сладки.

Не очаквайте обаче пресният кокос да е толкова сладък колкото кокосовите десертчета. В пресния кокос няма толкова много захар.

Красота и вкус

Можеш да смесиш кокосовото мляко и стърготините и да си направиш хубав пилинг на проблемните зони. Имай предвид, че маслото е много, много мазно.

С млякото можеш да си направиш и подхранваща баня на ноктите, ако го затоплиш леко. Повтаряме леко, не искаме да се изгориш.

А ако не ти се занимава с красотворни мазила, а с нещо по-питателно, избери си някоя от „косовите“ ни рецепти:

Риба в кокосово масло

Полинезийска салата

Хранителни стойности

100 гр кокосови стърготини съдържат:

353 калории, 33,5 г мазнини, 9 гр фибри, 356 мг калий, 32 мг магнезий и 14 мг калций. Съдържа също витамини от В-групата, витамин С и витамин Е

100 гр кокосово мляко съдържат 2 гр протеини и 21,3 гр мазнини

КоментариКоментари