Всъщност това последното е само плод на несбъднатите ни фантазии, но чудеса се случват и като нищо следващия материал ще го напишем от някой плаж с бели пясъци...
Но да не се отклоняваме. За сега няма да ходим никъде и единственият шанс за нещо карибско е кокосов орех от магазина.
Но за да не се гледате от упор с кокоса и да се чудите откъде да го почнете, ето ви няколко много практични насоки в стил „Кокосът – начин на употреба“.
Разклати
Един хубав и узрял кокос трябва да „звучи“ като наполовина пълна бутилка с вода, т.е трябва да чуваш как млякото вътре се удря в стените на кокоса.
Другото, което трябва да погледнеш е дали трите точици от едната страна на кокоса, наречени „очи“ изглежда добре и свежи, без мухъл.
Ако „твоят“ кокос отговаря на тези описания, взимай го смело.
Чук и бургия
обикновено кокосът се отваря с мачете. Подозираме обаче, че това не е най-често използваният домакински прибор у вас, така че заложи на по-често използваните чук и бургия.
Бургията ти трябва, за да направиш две дупчици в „очите“, за които ти говорихме преди малко.
Оттам изтича кокосовото мляко. Събираш го в чаша и го прибираш в хладилника.
След това слагаш кокоса във фурната на 200 градуса за 15-20 минути. Изваждаш го да се охлади малко и го удряш с чука от към единия връх.
Предполага се, че в този миг черупката ще се раздели на две.
Личният ни опит показва, че можеш да го разрежеш на две и с ножовка, стига да има около теб някой, който да ти помогне или с рязането или с държането на кокоса, защото никак не е лесно.
Кулинарни вълшебства
Остава само още една крачка до изпълнението на най-прекрасните кулинарно-разкрасяващи рецепти.
Бялата месеста част на кокоса можеш да отделиш от черупката с нож. Внимаваш да не се порежеш, разбира се.
Парченцата кокос можеш или да сервираш към вечерното мартини, само дъвчете хубаво, защото е богато на фибри или да ги настържеш и да го поръсиш върху малинов шейк или сладки.
Не очаквайте обаче пресният кокос да е толкова сладък колкото кокосовите десертчета. В пресния кокос няма толкова много захар.
Красота и вкус
Можеш да смесиш кокосовото мляко и стърготините и да си направиш хубав пилинг на проблемните зони. Имай предвид, че маслото е много, много мазно.
С млякото можеш да си направиш и подхранваща баня на ноктите, ако го затоплиш леко. Повтаряме леко, не искаме да се изгориш.
А ако не ти се занимава с красотворни мазила, а с нещо по-питателно, избери си някоя от „косовите“ ни рецепти:
Хранителни стойности
100 гр кокосови стърготини съдържат:
353 калории, 33,5 г мазнини, 9 гр фибри, 356 мг калий, 32 мг магнезий и 14 мг калций. Съдържа също витамини от В-групата, витамин С и витамин Е
100 гр кокосово мляко съдържат 2 гр протеини и 21,3 гр мазнини