Вероятно сме на това мнение, защото сме свикнали да си доставяме удоволствие с рибка на скара например.
Това не значи обаче, че умереното вегетарианство не е здравословно, дори напротив.
Екип учени от Оксфордския университет във Великобритания са установили, че този начин на хранене намалява рисковете от различни видове рак.
Те изследвали 61 000 човека на възраст между 20 и 89 години.
Половината от тях хапвали редовно месо в продължение на 12 години, а останалите били вегетарианци.
В края на наблюдателния период специалистите сравнили по колко заболели от рак има в двете групи.
Резултатите показали, че злокачествените заболявания били по-рядко срещани при хора, които не хапвали месо – рискът при тях бил със средно 12% по-нисък, отколкото при месоядните.
Най-забележителната разлика била при туморите на кръвта, включително левкемията и някои видове лимфома – нивото на заболеваемост било по-ниско с 45% от това при наблюдаваните, които консумирали месо.
Злокачествените болести на стомаха и пикочния мехур също били значително по-редки.
Експертите подчертават, че предстоят още проучвания, за да се изясни защо вегетарианската диета има такова действие.
Те също така обясняват, че по никакъв начин не препоръчват съзнателно преминаване към вегетарианството, а по-скоро настояват плодове и зеленчуци да се хапват по 5 пъти на ден.
Освен това допълват, че чистото непреработено месо и особено рибата са изключително важна част от пълноценното хранене.
Така че, се научете да балансирате добре и не се лишавайте от тях.