IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Зрънца за милиони

15 юли 2009 07 35

Още една супер храна, която трябва задължително да включите в менюто си

А така изглежда варената елда. Снимка: Dreamstime

А така изглежда варената елда. Снимка: Dreamstime

За да сме здрави, красиви и щастливи, безспорно трябва да похапваме полезна храна. Колкото по-разнообразна и различна, толкова по-добре.

Питателна и зареждаща, елдата, известна още като гречка, моментално попада към групата на храните, които задължително трябва да включваме в менюто си.

Тя е на разположение през цялата година и може да се сервира вместо ориз или под формата на каша.

Възможно е да си мислите, че е житно растение, но всъщност това е заблуда. Елдата произхожда от Семейство Лападови и няма общо с истинската пшеница, но все пак е адски полезна.

Диети, включващи елда, се препоръчват на хора с висок холестерол и високо кръвно налягане. Благотворните й качества се свързват с богатото й съдържание на флавоноиди, които удължават действието на витамин С и, както вече знаете, действат като антиоксиданти.

Една купичка елда съдържа 86 мг магнезий, който е изключително полезен за сърдечносъдовата система. Тя съдържа още доста други минерали като калий, желязо, калций, цинк, йод и  фосфор, така че ако често сте във фитнеса или на алеята за джогинг, задължително си хапвайте от нея.

Освен върху здравното състояние, елдата има благоприятен ефект и върху външния вид, защото заздравя косата и ноктите. Смята се, че забавя процесите на стареенето, но ние сме малко скептични към такива твърдения.

Съставките на елдата са страхотни помощници в борбата с високата кръвна захар, защото понижават нивото на кръвната глюкоза. Канадски учени наскоро стигнаха до извода, че тя може да изиграе важна роля в лечението на диабета.

Зърната
от елда освен това имат способността да задоволяват апетита и поради това си свойство често присъстват в диетите за отслабване.

Елдата съдържа супер полезни фитонутриенти и в много отношения може да победи доста плодове и зеленчуци.

От нея може да си приготвите страхотни неща за хапване. Рецептите с елда стават все по-разпространени, горещо ви препоръчваме да се възползвате от тях.

КоментариКоментари

Николета ( преди 12 години )
До Алая: Аз пък я правя на страхотни кюфтета с малко кимион и лук, след което ги запържвам в малко зехтин и ги заливам с дресинг от зехтин и пасирани магданоз, копър, чесън и лимонов сок. Много е вкусно! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Алая ( преди 13 години )
Лично аз накисвам елда 6-8 часа,и после ям,гарнирана с каквото ми хрумне,не изхвърлям водата.Вкусно и полезно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар