За да сме здрави, красиви и щастливи, безспорно трябва да похапваме полезна храна. Колкото по-разнообразна и различна, толкова по-добре.
Питателна и зареждаща, елдата, известна още като гречка, моментално попада към групата на храните, които задължително трябва да включваме в менюто си.
Тя е на разположение през цялата година и може да се сервира вместо ориз или под формата на каша.
Възможно е да си мислите, че е житно растение, но всъщност това е заблуда. Елдата произхожда от Семейство Лападови и няма общо с истинската пшеница, но все пак е адски полезна.
Диети, включващи елда, се препоръчват на хора с висок холестерол и високо кръвно налягане. Благотворните й качества се свързват с богатото й съдържание на флавоноиди, които удължават действието на витамин С и, както вече знаете, действат като антиоксиданти.
Една купичка елда съдържа 86 мг магнезий, който е изключително полезен за сърдечносъдовата система. Тя съдържа още доста други минерали като калий, желязо, калций, цинк, йод и фосфор, така че ако често сте във фитнеса или на алеята за джогинг, задължително си хапвайте от нея.
Освен върху здравното състояние, елдата има благоприятен ефект и върху външния вид, защото заздравя косата и ноктите. Смята се, че забавя процесите на стареенето, но ние сме малко скептични към такива твърдения.
Съставките на елдата са страхотни помощници в борбата с високата кръвна захар, защото понижават нивото на кръвната глюкоза. Канадски учени наскоро стигнаха до извода, че тя може да изиграе важна роля в лечението на диабета.
Зърната от елда освен това имат способността да задоволяват апетита и поради това си свойство често присъстват в диетите за отслабване.
Елдата съдържа супер полезни фитонутриенти и в много отношения може да победи доста плодове и зеленчуци.
От нея може да си приготвите страхотни неща за хапване. Рецептите с елда стават все по-разпространени, горещо ви препоръчваме да се възползвате от тях.
Зрънца за милиони
15 юли 2009 07 35Още една супер храна, която трябва задължително да включите в менюто си

А така изглежда варената елда. Снимка: Dreamstime
Сподели
Коментари


Коментари


До Алая: Аз пък я правя на страхотни кюфтета с малко кимион и лук, след което ги запържвам в малко зехтин и ги заливам с дресинг от зехтин и пасирани магданоз, копър, чесън и лимонов сок. Много е вкусно! :)
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Лично аз накисвам елда 6-8 часа,и после ям,гарнирана с каквото ми хрумне,не изхвърлям водата.Вкусно и полезно.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар
1 - 2 от 2