Статиите за полезните храни винаги ни радват. Както някой наскоро се беше изказал, на човек му става „смислено“ когато после се храни с тези полезни храни.
Ново американско излседване сложи още една червена точка в графата на ядките и по-конкретно на шамфъстъка.
Д-р Ладиа Ернандес и колегите й от Тексаския университет са установили, че шам-фъстъкът увеличава нивата на гама-токоферола - тип витамин Е, в тялото.
Това е важно за намаляването на риска от рак на белите дробове, а всичко, което е доказано полезно срещу тази болест, е хубаво да присъства в менюто.
Все още голяма част от раковите заболявания са нелечими. Изключение, знаете, правят ракът на шийката на матката и ракът на гърдата, но и те трябва да бъдат открити в ранен стадий.
И за край – още нещо хубаво за шамфъстъка: полезен е за сърцето, тъй като е богат на антиоксиданти и освен това понижава нивата на "лошия" холестерол.