IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стречинг - преди или след тренировка

13 март 2012 10 50

Колко дълго трябва да се задържа стречинг поза

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има много противоречия относно ефективността на разтягането за превенция на травми, но преобладащо е мнението на експертите, които препоръчват стречинга като начин да се увеличи амплитудата на движение около ставите. Ако се чудите дали да правите стречинг в началото или в края на тренировката, вижте какво показват резултатите от скорошни изследвания.

Повечето трениращи започват с разтягане, но проучванията показват, че загрявката преди тренировката е много по-важна за предпазване от травми отколкото стречинга. Когато се комбинират двете неща – първо загрявка, а след това стречинг, ефектът е най-добър. Ако трябва да се избира дали разтягането да е в началото или в края на тренировката, по-подходящо е да правите стречинга преди напускането на залата.

Най-ефективната продължителност на стречинг упражненията е между 15 и 30 секунди на мускулна група. Но ако чувствате, че имате нужда от повече, направете толкова разтягане, колкото желаете. Проучванията също показват, че оптималната продължителност за стречинг варира за различните мускулни групи.

Как да направите разтягането? След тренировката, заемете стречинг позиция за дадена мускулна група и задръжте докато усетите леко усещане на дърпане в разтегнатата зона, но не допускайте да стигате до болка. Постепенно мускулите ви ще релаксират и напрежението от натоварването ще намалее.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

tanya.avramova.16 ( преди 10 години )
Аз го правя винаги след тренировка и се чувствам супер.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар