IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини да обичате сутрешните тренировки

4 март 2013 07 00

Обърнете им внимание дори да сте нощни птици

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Малко са хората, които обичат сутрешните тренировки, особено преди изгрев слънце. Според ново проучване, публикувано онлайн в Британското списание по хранене (British Journal of Nutrition), хората, които спортуват рано сутрин на празен стомах, изгарят много повече мазнини, отколкото тези, които хапват и чак тогава потеглят към фитнес залата.

Изследователите от Нортъмбрския университет са наблюдавали 12 физически активни мъже, които всяка сутрин са бягали на пътеката. Част от тях са го правели на празен стомах, а другите след закуска. Според резултати, участниците от втората група се чувствали по-гладни и се хранели повече през целия ден, а онези, които се упражнявали на гладно, изгорили 20% повече мазнини от другите.

Ето и няколко съвета как можете да се възползвате от това изследване дори и да не обичате да ставате сутрин рано:

1. Спете с фитнес екипировката си. Вашите шорти и тениска за спорт със сигурност са удобни и стават за пижама, така че ще имате подходяща премяна, с която веднага след като се събудите, да можете да се упражнявате. Понякога тези допълнителни 10 минути за преобличане са прекалено много и отказват хората от сутрешния джогинг и спорт като цяло.

2. Направете си кафето от предната вечер или ако имате автоматична кафе-машина, програмирайте я да ви направи кафето сама. Проучванията показват, че ароматът на хубаво кафе тонизира и може да накара човек да се измъкне от леглото по-бързо и без да се излежава.

3. Започнете със стречинг още в леглото, преди да сте напълно събудени. Започнете със свиване на колената към гърдите, след това изтегнете гръбнака и горната част на тялото си и т.н.

4. Настройте алармата на часовника/телефона си с енергична музика, подходяща за аеробика. Тази ритмична мелодия ще ви събуди по бързо, тъй като ще забърза сърдечната ви честота.

5. Настройте се, че сутрешната тренировка е нещо временно и не мислете за нея като за дългосрочен ангажимент. Това ще ви обезсърчи от самото начало. Вместо това направете план да го правите няколко седмици по три сутрини. Много е вероятно след този период това да се превърне във ваш навик и да организма ви да има нужда да тренира сутрин.

6. Отделете си време за кратка сутрешна тренировка. Ако знаете, че ще бързате за работа, убедете себе си, че трябва да спортувате само по 15 минути. Колкото по-кратък е този ангажимент, толкова по-големи са шансовете ви да се измъкнете от леглото по-бързо и да го осъществите.

7. Пийте вода. Въпреки, че това ново изследване показва, че трябва да се упражнявате на празен стомах, все пак няколко глътки вода преди да потеглите към фитнеса ще ви освежат и тонизират.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари