IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колело на работа

14 май 2013 12 40

Предимства и недостатъци

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Без съмнение хората масово предпочитат да използват моторните превозни средства, за да се придвижват дори и на не много дълги разстояния. Все пак през последните години много от нас започнаха да поставят под въпрос своята пълна зависимост от колите си.

Налице е рязко покачване на велосипедистите, които използват колелата си не само за спорт, но и за превоз. Ако се чудите каква ли е причината за завръщането към педалите, то ползите от ежедневното колоездене са много.

Разбира се, ако живеете на много голямо разстояние от местоработата ви, няма да можете да използвате този метод на придвижване, но ако можете да се доберете до работа с колелото си в рамките на половин час до 45 минути – мисията си заслужава. А ето и няколко причини да го направите:

1. Ще се чувствате по-щастливи

Тази редовна физическа дейност ще увеличи вашите самочувствие и увереност и като цяло ще ви развесели, просто защото ще прекарвате повече време навън. Това се дължи на способността на слънчевата светлина да увеличава хормона на щастието серотонин.

Така че, ако искате да победите лошото си настроение от висенето по 8 часа в офиса на изкуствена светлина – започнете да се движите с велосипед.

2. Ще спите като къпани

Според Станфордския университет по медицина хората, страдащи от безсъние, трябва да се движат по-често навън и да се излагат на повече дневна светлина. Това помага на циркадният им ритъм да влезе в синхрон (циркаден ритъм се нарича вътрешният часовник на тялото, който е настроен да контролира ежедневната почивка и храненето на организма) като прогонва от тялото кортизола (хормона на стреса), който може да предизвиква дълбоки нарушения в съня.

3. Ще живеете по-дълго

Изследователите са категорични, че хората, които спортуват редовно, са изложени на значително по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип II, всички видове рак, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Други учени са установили, че хората, които карат колело по 45-минути три път и седмично, са биологично по-млади с девет години от своите връстници, които ползват само колите си.

Изследвания от университета Пърдю в САЩ показват, че редовното колоездене (най-малко 30 километра на седмица) може да намали риска от сърдечни заболявания с до 50 процента.

4. Ще спестите пари

Ако месечният ви разход за горивото, с което се придвижвате до офиса и обратно, възлиза на около 200 лева, то замислете се, че годишно ще спестите към 2400 лева, ако спрете да използвате автомобила си.

Да не говорим, че има инфлация и бензинът непрекъснато поскъпва! Ако се придвижвате с градския транспорт, харчите минимум по 2 лева на ден, което е към 700 лева годишно. И в двата случая икономията си заслужава.

5. Ще бъдете по-слаби

Спортните психолози са установили, че скоростта на метаболизма на организма (ефективността, с която изгаряме калории и мазнини) се повишава при хората които редовно спортуват, а карането на колело си е вид аеробна тренировка.

Едно от най-атрактивните предимства на колоезденето пред фитнеса, обаче е, че можете да го комбинирате с едно ободряващо пътуване до работата.

6. Ще помогнете на планетата

Пет на сто от суровините и енергията в световен мащаб отиват за производството на моторни превозни средства. Да не говорим за вредните емисии, които те бълват във въздуха. От друга страна, производството на велосипеди почти никак не замърсява околната среда.

Ако все повече хора решат да ходят с велосипед или пеша до работните си места, това ще намали зависимостта ни от петрола.

Единствените негативи от този вид физическо натоварване са, че вероятно ще стигнете до работата си облени в пот и в облекло, не дотам подходящо за офиса.

За да избегнете това, карайте колелото си с умерени темпове, а не се състезавайте с колите. Върху велосипеда си носете удобни, спортни дрехи (много производители предлагат спортни облекла с дренираща функция). Сложете резервни (по-официални) дрехи в раница на гърба си и намерете място в службата, където да се преобличате след като пристигнете сутрин.

Пийте по една бутилка студена вода, докато карате. Водата ще ви хидратира и същевременно ще запази телесната ви температура под контрол.

Не носете много неща в раницата си, защото допълнителната тежест ще увеличи усилията ви върху колелото и може да ви изпоти повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари