IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортът е по-ефективен под звуците на забързан ритъм

15 юли 2013 08 30

Не залагайте на реге и джаз, докато се потите в залата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако обичате да слушате музика, докато тренирате във фитнеса или тичате в парка/на стадиона, то вие сте на прав път. Според ново белгийско изследване, ритмичните нотки повишават ефективността на тренировката ви с 10 %.

Препоръчително е да си тактувате на техно или поп, докато се потите, съветва екипът на проф. Марк Льоман от университета в Гент.

Учените дават примери и с други стилове музика. Например регето и джазът карат спортуващите върху бягащи пътеки да направят същия брой стъпки, но при тях крачките са много по-къси при същия брой удари в минута. По този начин се изминават по-кратки разстояния за едно и също време, пише Daily Mail.

Важно по време на тренировката е не само темпото, а и стилът. Първото определя колко стъпки ще направим, а второто – тяхната дължина.

Белгийският екип изследвал 18 доброволци на възраст между 22 и 51 години, които слушали 52 различни вида музика по време на упражнения върху бягаща пътека. Всички предлагани образци били в същото темпо, но в различни стилове. Резултатите след наблюдението обобщават, че по-ритмичните и забързани стилове повишават качеството и ефекта от тренировката, за разлика от по-бавните и мелодичните.

Това не означава, че трябва да се отказвате от класическата музика. Според същото изследване, тя има приложение във вашата тренировка – в частта с разтягането, тъй като действа релаксиращо на мускулите и тялото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари