IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упражнения за укрепване на мускулите на врата

23 октомври 2013 11 00

Често тези мускули са най-пренебрегваните в тялото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много е вероятно по време на тренировките си да игнорирате тонизирането на мускулите на шията си, тъй като не ги смятате за особено важни. Но замислете се, че съвременните хора прекарват твърде много време седнали – на бюрото, на седалката в автомобила си, на дивана пред телевизора и т. н. Тялото често стои в тази статична поза в продължение на часове, като често главата е приведена напред.

Това отслабва мускулите на врата и той започва да ни боли. Често ние си мислим, че е заради нараняване или е в резултат на друга травма, а всъщност тази болка е причинена от заседналия начин на живот. Лошото е, че слабостта в тези мускули може да ви коства хронична болка в областта на шията.

Можете да се възползвате от прости стречинг упражнения за укрепване на мускулите на врата, като редовно разтягате сухожилията и мускулите в тази зона на тялото, така че да поддържате адекватно кръвоснабдяването на тъканите и да предотвратите появата на схващания и болки в тази зона.

А ето и няколко упражнения за укрепване на въпросните мускули:

1. Разтягане напред. Наведете главата напред и се опитайте да докоснете с брадичката си върха на гърдите. Останете в това положение за около 30 секунди. След това върнете главата назад и се отпуснете. Направете това упражнение 6-10 пъти.

2. Разтягане назад. Извийте главата назад, така че да можете да видите тавана. Когато усетите напрежение в тъканите или върху предните сухожилия, спрете да се навеждате повече. Останете в това положение за около 30 секунди.

3. Въртене наляво-надясно. Тялото ви трябва да сочи напред, както и раменете ви. Завъртете главата си наляво, без да местите тялото. Трябва да усещате придърпване в областта на гърлото и мускулите на шията. Останете в това положение за около 30 секунди и после повторете същото на другата страна.

4. Странично накланяне. Опитайте се да докоснете с дясното си ухо дясното си рамо, а после с лявото ухо – лявото си рамо. Уверете се, че докато правите упражнението не повдигате раменете си.

Какво трябва да имате предвид:

- Никога не се изпъвайте до точка, в която усещате силна болка. Целта е да се чувствате комфортно.

- Най-доброто време за изпълнение на тези стречинг упражнения на врата е в късния следобед или вечер, когато кръвообращението е в своя пик.

- Уверете се, че никога не спирате да дишате, докато разтягате мускулите на врата си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

vlady ( преди 10 години )
Най-доброто упражнение за вратните мускули е хедбенгинг. Посочените в статията са слабо ефективни. Само трябва да се внимава със стойката и интензивността.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар