IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко точно трябва да тичате?

29 август 2017 06 40

Дълго или спринтове, за да сте във форма?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Въпросът, който интересува всички бегачи е колко трябва да продължи тичането. Интересното е, че при бягането за здраве/тренировка/отслабване не е важно разстоянието, а времето.

Най-грубо казано 30 минутно бягане ви дава достатъчно ползи, за да се придържате към тази продължителност – повишено кръвообращение, освобождаване от стреса, подобряване функциите на сърцето и белите дробове, повишен метаболизъм.

И все пак обобщенията никога не са най-добрият вариант, а е хубаво да се вземат предвид индивидуалните нужди.

Начинаещи

Начинаещите в бягането/джогинга не трябва да се изсилват. Хубаво е да започнат с ниско темпо и постепенно да повишават скоростта. За тях е най-добра стратегията тичане-ходене. Тичайте 3 минути и после ходете 1. Повторете това 8-10 пъти.

Ако искате да повишите издръжливостта си

Тук важното е да сте по-дълго време в състояние на бягане. Ако тичате 3 пъти седмично, направете ги 4. Ако тичате по 20 минути, увеличете на 25. Увеличавайте темпото плавно и гледайте да не се изсилвате.

Бягане за мускули

Само по себе си бягането няма да ви помогне да натрупате мускули. Може обаче да повишите издръжливостта и гъвкавостта си като бягате с тежести на ръцете и краката. Добавете към бягането клекове, лицеви опори, напади, коремни преси.

Експлозивните спринтови пробягвания също са добри в този случай.

Тичане за отслабване

Тук ключово е ниското темпо и продължителността – минимум 40 минути. Бягайте не бързо, с еднакво темпо и по възможност без почивки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари