IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоене VS ходене

11 май 2019 05 00

Защо стоенето прав е страхотно упражнение

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Движението е упражнение и напряга определена група мускули. Но дали и стоенето прав не носи определени ползи?

Мазнините горят, докато сте прави

Когато седите, метаболизмът ви излиза в „почивка“. Изследвания показват, че при ставане тялото започва да гори мазнини, които са се насъбрали докато седите.

„Ензимите в кръвните тела на мускулите, които отговарят за горенето на мазнини, спират да работят с часове, когато не сте прави“, казва професор Марк Хамилтън от университета в Мисури.

Предотвратяване на болести

Изследване в сп. European Heart показва различните предимства на стоенето в здравословен план – намалява лошия холестерол, повишава добрия; контролира нивата на кръвната захар и нивата на мазнините в тялото.

В изследването са участвали 800 души. Те са били накарани да стоят прави допълнително в продължение на 2 часа всеки ден. В резултат нивата на кръвната им захар се понижили с 2 %, а нивата на мазнините с цели 11 %.

Защо стоенето прав гори калории

Причината е проста и логична – когато стоите прави, вие активирате мускули на краката, бедрата и корема.

Стоене VS Ходене

Ако смятате, че стоенето прав може да замени ходенето, сте в грешка. Добре е да придобиете и двата навика. Първият гори 190 калории за час при възрастен човек (при седенето те са едва 130), а ходенето може да ви лиши от цели 320 калории.

Колко често трябва да ставате от работното си място?

Ако работата ви изисква да седите зад бюро през по-голямата част от деня, е препоръчително да ставате на всеки половин час поне за 5 мин. Грубо казано, ако седите 8 часа на ден, трябва да ставате поне 16 минути.

Как да увеличите престоя си прави?

Ако сте в конферентен или телефонен разговор, вместо да седите, можете да се разхождате. У дома пък можете да гледате телевизия прави.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари