IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направо ми лазиш по нервите! (втора част)

6 юни 2011 11 23

Битовизми, критики...

Снимка: Demotivator

Снимка: Demotivator

Продължава от тук.

Проблем номер 6: непреодолими различия в характерите.

Неслучайно точно това изречение се среща най-често в бракоразводните документи.

Ако ти си интроверт, а половинката ти - екстроверт (например), проблемите са неизбежни.

(Обикновено екстровертът е и по-разхвърляният...)

Когато единият от двамата е по-социален от другия и обича да е заобиколен от шумни компании, конфликтът е неизбежен.

Единият бързо бива окачествен като "скучен, ограничен и преждевременно остарял", а другият моментално бива обвинен в изживяване на второ детство. Истината, разбира се, е някъде по средата.

Този, който прекарва повече време с приятелите си, отколкото с половинката си, трябва да се замисли добре върху това, дали въобще иска да е обвързан. Ако случаят не е такъв, идва времето на Големия жест, а именно - поставянето на партньора пред всички останали хора, понякога и пред собственото семейство. Свалянето на звезди и обещанията не вършат работа, а обикновените действия, като прегръдката на канапето пред телевизора, вместо прегръщането на бирата в бара.

От друга страна, интровертният трябва да осъзнае, че някои хора просто изпитват нужда от социализиране и липсата на такава може да ги доведе до депресивни състояния.

Всъщност атмосферата в клубовете е по-благоприятна, отколкото интровертът си представя. Ако пък все пак не желае да се запознава с нея или да си я припомня след дългогодишното отсъствие, интимна вечеря с партньора в някой спокоен ресторант веднъж седмично е по-добре от мрънкане.

Обвиненията не водят до нищо добро, най-често до

Проблем номер 7: критиките.

Неслучайно психолозите казват, че ако искаш моментално да "убиеш" една връзка, започни афера, а ако искаш тя да си отиде по бавен и мъчителен начин, критикувай.

Няма нужда да споменавам колко неприятни са критиките. Когато те въобще не са градивни и за цел имат само да подразнят другия, нещата излизат извън контрол.

Не е задължително обаче последното да се случи с някой шумен скандал. Мъжете често избират пътя на мълчанието и отказват каквото и да е участие в заформящата се разпра. Жената, от друга страна, обича да...изразява себе си и своите позиции доста по-емоционално от него,

Не казвам, че подобни спорове са нездравословни за една връзка, но когато критиките, отправяни от единия към другия, са едни и същи, се навлиза в един неприятен, често "смъртоносен", омагьосан кръг.

Затова: просто се изслушвайте и бъдете по-дипломатични. Връзката, преди всичко, е политика. Било то добра или лоша.

Проблем номер 8: "Не е честно!" и битовизмите.

Колкото по-често сам(а) се улавяш да изричаш, било то на глас или под формата на вътрешен монолог, тази фраза, става ясно, че нещо във връзката наистина не е честно.

Например това, че отново ти си измил(а) чиниите след вечеря, изпрал(а) си и си сменил(а) чаршафите. Неслучайно тук отбелязвам и двата пола. Много криворазбрано е да се мисли, че жената е тази, която по-често изпълнява домакинските задължения от мъжа. Познавам двойки, в които именно Той е по-добрата домакиня, докато Тя може и да остави чиниите в мивката да преседят месец-два...

Тъй наречените "битовизми" са най-честите дразнители в любовните отношения между мъжа и жената. На теория изглеждат лесно преодолими, но на практика не е точно така.

Пасивната агресия не е разрешение! (Припомнете си примера със списъка за пазаруване)

За съжаление, не мога да ви дам универсално решение на битовите проблеми. Подходът към другия трябва да е строго индивидуален. Бъдете психолози и намерете начин да "внедрите" навици там, където цял живот е царувал хаос.

Успех с последното...

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

tedence ( преди 12 години )
bocheva ( преди 12 години )
И първата и втората чест са верни. Харесват ми и съм съгласна с всеки един от разгледаните проблеми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар