IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоспала жена = семейна кавга

15 юни 2011 05 30

Още не толкова изненадващи резултати на изследвания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мъжете, които искат да се радват на щастлив семеен живот, трябва да се грижат съпругата им да спи добре, установиха американски учени.

Учени от университета на Питсбърг установиха, че отношенията в семейството страдат много, ако жената не се е наспала. Сънят на мъжа не се отразява върху тях.

Кавгите в семействата са повече, когато жената предишната нощ е спала недостатъчно, особено ако трудно се е унесла.

Предишни изследвания установиха, че жените спят по-добре, ако имат "стабилно присъствие на съпруг или партньор в леглото".

В новото изследване Уенди Троксел, професор по психиатрия, разглежда връзката между продължителността на съня и "ежедневните съпружески взаимоотношения". Тя работи с 35 брачни двойки , повечето на 30 години и без здравни проблеми.

За изследването са записвани движенията им през нощта. Така е установено за колко време са заспали и колко е продължил сънят им.

Доброволците са записвали в дневник положителните и отрицателните "съпружески взаимоотношения".

Резултатите показват, че колкото по-дълго време жените не можели да заспят, толкова по-вероятно е те и мъжете им да отчетат проблеми във взаимоотношенията на следващия ден.

Сънят на мъжете обаче не се отразява върху отношенията в двойката.

Друг извод от изследването е, че проблеми като безсънието засягат повече хора, а не само човекът който страда от него.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари