IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето защо мъжът се страхува от обвързване...

29 юни 2011 09 51

Няколко логични причини

Снимка: GettyImages/ Guliver

Снимка: GettyImages/ Guliver

Много изследвания сочат, че мъжете все по-късно сключват брак... ако изобщо сключат. Начинът им на живот се променя и те са все по-малко готови да правят компромиси. Кои са най-честите причини, поради които мъжът избягва сериозна връзка?

Отговорите потърсиха колегите от Dnes.bg.

Загуба на свободата

Мъжете сме по природа подчертано независими (освен когато трябва да ни се изпере, изглади, сготви...). Тази независимост се проявява най-вече на емоционална основа. Обичаме сами да управляваме времето си, сами да взимаме решения и околните да се съобразяват с нас.

Когато имаме връзка, едностранните стъпки рядко имат добър резултат. Изведнъж организацията на времето и на това, което ще се прави, стават обект на компромис. Свободното време се превръща в общо и вече нямаме толкова време за себе си, колкото преди. Един от най-честите страхове според престижния портал askmen.com е именно страхът от загуба на свободата.

Натиск

Сключваме брак с „В добро и зло ... докато смъртта ни раздели“. Освен че звучи като присъда, на самия старт това създава определен натиск. Да се закълнеш в доживотна любов, когато не знаеш какво ще се случи утре, няма особено голям смисъл. Потвърждение за това са и все повечето разтрогнати бракове.

Започваме връзката с най-добри намерения и се оставяме на времето. Предварително написани сценарии има само във филмите. Какъвто и да е натиск много често има обратен ефект.

Липса на доверие

Част от мъжете, поучили се от досегашния си опит, трудно се отварят емоционално във връзката, мислейки си, че тя предварително е осъдена на провал. Ако не успеят да се освободят от комплексите си за малоценност, всяка връзка ще завърши с фиаско. Разклатената самоувереност, склонността към депресивно поведение и летаргията спират мнозина мъже изобщо да започнат връзка.

Незрялост

Не всички мъже са дорасли за задължения и преданост. Физическото израстване невинаги е съпроводено от емоционално. Трябва да се признае, че нерядко в семейството мъжът влиза в ролята на още едно дете.

Собствен избор

За някои мъже семейството просто не е приоритет. Животът, който водят, и времето, което посвещават на себе си, просто не включват сериозна връзка и брак. Днешното време предлага много други възможности, в които мнозина намират себе си.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

vera_marcova ( преди 12 години )
Да,всичко това е вярно,но малко мъже се замислят за последствията от избора който правят.Добре е да нямаш задължения и грижи към никого,но така никой не го е грижа и за теб.Само че,това им става ясно когато годинките се изнижат и изведнъж установяват,че са сами.Тогава женените приятели на които често са се подигравали,изведнъж стават обект на завист.Всеки си е създал собствен свят и никъде няма място за застаряващият "свободолюбец".И му е много криво,но кой е виновен за това?Всичко си има цена,която човек плаща - ще,не ще...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар