IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етичен кодекс на скъсването

15 март 2012 11 45

Или как да се разделиш достойно с партнъора

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Скъсването с любим човек е ужасно болезнено събитие в живота, особено когато не сте очаквали такава развръзка. Но най-лошият сценарий е, когато този, който е решил да сложи край на връзката, няма смелостта да застане лице в лице с вече бившата си половинка и да й каже какво чувства и защо не е щастлив в тези отношения. Може би помните онзи епизод от „Сексът и градът", в който Кари се събужда една сутрин и намира бележка от Бъргър, гласяща „Не мога повече. Съжалявам. Не ме мрази."

Ако сте получавали такова послание под формата на смс, мейл и т.н, знаете, че болката е двойна. Оставате с усещането за една още по-голяма празнина, защото в името на хубавите моменти, които сте изживели заедно с този човек, заслужавате да получите друго отношение при раздялата, но суровата действителност ви кара да се питате:"Имало ли е въобще любов в тази връзка?". Дълго след това имате чувството, че връзката ви е била загуба на време. Възможно е да изпитате и срам, че не сте забелязали сигналите за наближаващия край и сте живели в самозаблуда.

Всичко това отминава и след време случилото се минава в графа „опит" в равносметката на живота ви. И въпреки че сте големи хора и можете да преживеете такива моменти и да продължите напред, щеше да е много хубаво, ако съществуваше „кодекс на скъсването". Така краят на връзките ще става с взаимно уважение един към друг и няма да е ужасно трудно да се доверите отново на следващата любов по пътя ви.

Ето и някои от правила на скъсването:

1. Когато почувствате желание да се разделите с любимия човек, говорете с него и се опитайте да дадете отговори на въпросите му навреме. Не се опитвайте да прикривате взетото решение до последния момент, защото иначе шокът за другия е още по-голям. Ако някога сте обичали този човек и ако ви е останало поне малко уважение към него, не си спестявайте неудобните разговори. Поне това му дължите.

2. Ако бившата ви половинка ви помоли да не я търсите повече, не се изкушавайте да й се обаждате, за да изкупите гузна съвест. Далече от очите, далече от сърцето - това е формулата за по-бързо възстановяване след раздялата, особено, когато един от двамата все още изпитва силни чувства на любов. Контактувайте с бившето гадже, само ако то ви потърси.

3. Всяка връзка е уникална. Не можете да контролирате реакцията на друг човек, но можете да контролирате собствените си думи и действия, така че да е по-лесно за другия да приеме ситуацията. Познавате човека до себе си и би трябвало да знаете как да намалите болката, доколкото това е възможно. Важното е бившата ви половинка да усети, че наистина сте я/го обичал и все още я/го цените като личност, но различията между вас пречат на взаимното ви щастие и ще е по-добре и за двама ви, да продължите напред в търсене на по-подходящ партнъор.

В крайна сметка, ако нямате смелостта да скъсате с достойство интимна връзка, по-добре не я започвайте въобще.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари