IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулаторът – начин  на употреба

11 април 2012 11 45

Той е чаровен, красив и умен...но и много опасен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Той има респектиращ външен вид, добри маниери, успешна кариера. Обгръща ви с внимание и всички ви завиждат. Тогава защо се чувствате гадно и некомфортно? Съзнанието ви включва сигнал, че нещо не е наред.

Що за човек е манипулаторът?

Той знае точно какво иска и още-по-точно как да го постигне. Арсеналът от начини, по които да ги постигне, е безкраен. Обикновено е склонен да възпитава, поощрява и наказва. Той просто не уважава чуждата индивидуалност. Той се забавлява да изучава нови и нови методи и затова непрекъснато се усъвършенства. Има вроден актьорски талант и е доста добър психолог- ами нужно е! Иначе е самовлюбен и доста жесток.

Как действа ли?

Ревност. Чувството за собственост нерядко достига паталогични размери. Убеждава ви, че това не е ревност, а свърхлюбов. Дрън, дрън. Всъщност не ви дава право на избор. Постепенно ви игнорира от приятели, близки, дори от домашните ви любимци. Всъщност скоро ролята на домашен любимец ще поемете вие, защото каишката вече е на врата ви.

Съжаление.

Жените късно осъзнават разликата между съжалението и псевдолюбовта. Този мъж разказва за себе си покъртителни неща и направо свири върху струната на състраданието ви. Цялото му поведение ви омаломощава и си мислите и то сериозно, че вие може да помогнете на този мил , клет човек и че само вие и никой друг не го разбира.

Елемент на активни изненади

Той внезапно ви прави скъп и неочакван подарък, нещо, което на практика не може да си позволите и чувството, че сте му длъжница ви парализира. Или пък ви сюрпризира с ексцентричен обяд на покрива на вилата му , последван от невероятен секс - след това и сте капнали като круша в ръцете му.
„Ние сме единствени в света"- обикновено рефренът е един и същ: За мен няма друга, освен теб, за теб няма друг освен мен или пък баналното :"Създадени сме един за друг". Това, повтаряно като мантра, попива в съзнанието и сте като под хипноза. Другото му тайно оръжие е да ви втълпи, че ще бъдете ужасно нещастна, ако ви изостави. Защото той, видите ли, е единствен.
Постоянно и неприкрито ви пресова – дотогава, докато просто престанете да бъдете себе си, а само подобие на онова, което е останало от вас. Край, вече нямате личен живот. Вие му принадлежите. Ако сте допуснали това – време е да кажете стоп! Защото го можете. И защото сте същество, а не вещество!

Как да го усетим и отделим на светло?

По правило този Нарцис грижливо следи за външността и и особено как го възприемат жените. Вашата майка и приятелките ви направо ще са във възторг от него преди още вие да сте усетили дори симпатия към него. Той е подготвил почвата или сценария – както искате го наречете. Безупречен вкус, добри маниери, във всички теми сякаш плува в свои води, но ако му устроите капан цялата помпозност се сдуха. Той щедро раздава комплименти, но не и похвали. Даже скоро ще почне да критикува всичко – прическата ви, дрехите ви, познатите ви.

Спасението

Излезте от състоянието на транс и проумейте, че никой няма право да слага ръка върху вашата индивидуалност. Уважавайте себе си и колкото и да ви е жал, вместо да подлагате собствената си душа на изтезания, спокойно му заявете, че състраданието не е любов. Не се чувствайте длъжна на никой. Освен ако каишката на шията ви допада.

Автор: Светлана Видинска, info@tialoto.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

ZABAVNA ( преди 11 години )
Fairchild ( преди 11 години )
виждам че има леки искри в коментарите :D и смятам да се намеся d3mb0 не и обръщaи внимание на тая dara_13 явно е била някога "кукла но конци" и коментарите са я депресирали допълнително и e решила да се прави на велика като съди хората :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
d3mb0 ( преди 11 години )
До dara_13: Dare драга ходи си смени превръзката дишай дълбоко докато се успокоиш и си оперирай чувството за хумор !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lou ( преди 11 години )
Отличен. Все едно погледнах в огледало...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dara_13 ( преди 11 години )
Абе какво "обОжаваш" какви "егоцентристи" трай си-така никой нчма да знае коплко си зле...илитерат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
d3mb0 ( преди 11 години )
Много интересна статия 6+Да описанието все едно е извадено от учебник по психология ... даже за секунди си помислих че сте ми откраднали дневника и сте го превърнали в статия :P абсолютно вярно е че ние "кукловодите" обужаваме контрола и задължителната педантична обстановка но не мога да се съглася че сме чак толкова големи егоцентристи... {или просто съм толкова нарцистичен че не мога да го повярвам :D}
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар