IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата връзка наднича иззад гардероба

1 юли 2012 14 44

Чудите се защо нещо в новата ви връзка куца? Виновен е предишният ви партньор

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно ново проучване на университета в Торонто, старата ви връзка участва в новата много по-сериозно отколкото си мислите. Изследователите са наблюдавали 123 човека, намиращи се в първите 6 месеца от нова връзка и се оказало, че масово при появата на проблем в сегашните любовни отношения, хората почти автоматично започват да си спомнят с копнеж за хубавите неща от предишната връзка. „С перспективата на времето и някои неща позабравени, старата любов започва да се оформя като по-добрата алтернатива в трудни моменти с новата.", казва д-р Стефани Шпийлман, психолог от университета в Торонто.

А колкото по-положителни са чувствата ви към бившия/ата в началото на новата връзка, толкова по-бързо се проваля тя, сочи проучването. Доказано е, че хората, които често се събират и разделят са с по-ниско самочувствие и нямат достатъчно доверие нито на партньора, нито във връзката.

Изводът е, че за да можете да започнете на чисто с нов партньор, трябва да оставите категорично старата любов в миналото и раздялата ви да е окончателна. Ето няколко съвета как да стане това:

1. Обновете пространството

Вероятно вече сте върнали нещата на бившата/шия обратно, а от повечето подаръци сте се отървали, но много от вещите ви могат да ви напомнят за старата връзка. Разкарайте одеялото, под което се гушкахте, преместете леглото в друга част на стаята и въобще разместете мебелите в дома си така, че познатите гледки да не събуждат стари спомени.

2. Проучете външни гледни точки

Попитайте близки приятели какво наистина са си мислили за бившиятбившата ви, като ключовите въпроси към тях трябва да бъдат: „Изглеждах ли щастлив/а с нея/него?" и „Мислите ли че беше подходящ/а за мен?". Тяхното безпристрастно мнение ще ви помогне да видите нещата отвъд идеализираните ви спомени.

Ако се окаже обаче, че истински са одобрявали предишната ви половинка, не се отчайвайте, а го приемете като знак, че все повече се приближавате във връзките си до идеалният партньор за вас и скоро ще срещнете Мъжът/ Жената.

3. Подхранете егото си

Много е вероятно да страдате от чувството, че никога няма да срещнете толкова страхотен човек, като бившата/шия си и че ще си останете сами завинаги. Така че дори и да не сте готови отново да тръгнете по срещи, не позволявайте на това чувство да подронва дълго самочувствието ви: направете си профил в сайт за запознанства и започнете от там. Неотдавнашно проучване сочи, че дори само мисълта за всички евентуални свободни и бъдещи партньори, помага за намаляването на чувството на обвързаност с бившата/шия.

4. Преустановете всякакви контакти

Това е може би един от най-добрите начини да се отървете от старите спомени – спрете да се чувате, виждате, дори да си пишете. Може и да сте си казали, че ще останете приятели, но това не винаги е най-добрата политика. Понякога е далеч по-добре да преустановите контакти и да се излекувате напълно. Това ще е и по-безболезнено и по-полезно за започването ви на чисто, защото човешкото съзнание не може да се контролира и макар и да отричате, в дъното му винаги ще тлее някакво пламъче за събиране с човека, който продължава да „ви ръчка" във FAcebook или да ви звъни „просто така", за да разбере как сте.

5. Избягвайте местата и приятелите му/и

Ако искате да си спестите болка и да не влизате в изкушение, ще трябва да направите някои жертви. Спрете да излизате с нейни/ негови приятели и не ходете на местата, които той/ тя харесва. Всичко това е малка цена за плащане за спокойствието на духа ви в името на бъдещото ви щастие.

КоментариКоментари