IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серийната моногамия - част от всеки нас и не точно

20 август 2012 10 00

В даден етап от живота си залитаме към кратките връзки, но това ли искаме всъщност?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички хора ли са устроени така, че да скачат от един партньор на друг? Какво е серийна моногамия и тя по-лесно ли се получава от обикновената?

Като човеци, ние никога не сме доволни и искаме повече. Така че защо отношенията да правят изключение от това „правило? Повечето от нас следват традициите и вярват в институцията брак. Тази, която обещава вечна любов и да сме с половинките си „докато смъртта ни раздели". Уви, повечето бракове и връзки свършват по съвсем различен начин.

Защо е така?

Дали, защото влагаме прекалено много усилие, за да проработят връзките ни?

Или защото бързо намираме кусурите у другия, защото искаме да се убедим, че той е подходящият за нас?

Отговорът със сигурност не е еднозначен.

Какво представлява серийната моногамия?

Моногамна връзка е тази, в която и двамата партньори са отдадени един на друг и влизат във връзка с намерението да я запазят максимално дълго време, по възможност – докато смъртта ги раздели.

Серийната моногамия също е пълна отдаденост на партньора, но тя е с много кратка давност. Самата връзка няма дълъг живот и така човек може да реализира няколко „бързи" романса. Във всяка от тези връзки той се фокусира не върху перспективата да изгради пълноценни и дългосрочни отношения с човека до себе си, а живее за момента.

Казано с други думи: серийно моногамният индивид бързо сменя половинките си в мига, в който се отегчи. Но връзките му не се застъпват и той е верен на човека до себе си, докато имат някакви отношения.

Каква е идеята на серийната моногамия?

Ако практикувате серийна моногамия, никога няма да скучаете и ще натрупате бързо опит. Тя е най-често срещана по време на студентските години, когато забавлението и купоните с младежи са сред приоритетите на учащите се. Животът още не ги е „стиснал за врата" и те бързат да натрупат опит, доставяйки си удоволствие.

Важно е да се знае, че хората, склонни към серийна моногамия, не са измамници. Те не изневеряват, живеят само за момента и това е част от философията им. Те имат морал и предпочитат да си отидат от една връзка, която вече не намират за интересна и задоволяваща.

Как да разпознаете, че сте попаднали на серийно моногамен човек?

Това не е никак трудно. Тези хора обикновено се влюбват в други хора, макар че имат връзка. Това не ги прави лоши, а просто искат много повече от любов.

Ако срещнете някой, който веднага влиза във връзка, докато още приключва другата си, то той е фен на серийната моногамия.

Като цяло мъжете по-често имат подобно поведение и това е логично. Еволюцията ги е научила, че те не трябва да остават сами и трябва да имат повече и повече „самки" около себе си.

Така че, ако искате по-дълга и сериозна връзка, задавайте правилните въпроси на човека отсреща, за да разберете какъв е. Питайте го/я колко връзки е имал/а за определен период от време. Колкото повече, толкова по-голям е шансът да е серийно моногамен.

Серийната моногамия по-добрата опция ли е?

Историята до днес потвърждава, че хората по природа са полигамни. Но с културните промени и развитието на света, повечето вече търсят емоционална сигурност и спокойствие, а не се стремят да скачат от легло в легло. Този стремеж за постигане на качествена връзка може да ви тласне към серийната моногамия за известен период от време и в това няма нищо лошо. Ако не търсите и не правите грешки, няма как да спечелите.

Освен това навикът да сте с друг човек постоянно е друг стимул, който няма да ви дава покой и ще сте готови да експериментирате отново и отново, докато не намерите подходящ/а.

Едно от предимствата на серийната моногамия е, че се фокусира върху настоящето. Така изчезва натискът от правене на планове и притесненията как да продължите романса си завинаги и то на база различни компромиси, които са неминуеми.

Освен това, привържениците на серийна моногамия не страдат от разбито сърце. Е, ако ги оставят боли, но за кратко, защото са доста влюбчиви.

В серийната моногамия не всичко е толкова розово

Като цяло връзка, основана на егоистични подбуди (т.е. на вас да ви е добре) няма как да се превърне в нещо наистина добро и истинско. Ако и двамата партньори не влагат, а искат само да получават, то техните отношения след кратко време стават напълно безсмислени и накрая зейва отново тази пустота, която вероятно ги е провокирала и да се отдадат на подобни отношения.

Имайте предвид, че серийно моногамните хора никога няма да са задоволени и щастливи, ако в даден момент не преосмислят любовните си афери и не потърсят една по-стойностна и пълноценна връзка.

И все пак кое работи за вас – моногамията или серийната моногамия?

Второто е препоръчителни, ако сте изживели драматична раздяла и искате да лекувате разбитото си сърце. Впускайки се в серийно моногамни връзки, можете да забравите нещастието си (не винаги обаче) и да имате много нови и различни, романтични моменти.

От друга страна, както вече споменахме, от този тип връзки няма как да получите емоционална стабилност, подкрепа и доверие. А рано или късно всички опираме до това.

Вие към кое клоните – серийна моногамия или моногамия?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

hm ( преди 11 години )
Повечето млади хора са серийно моногамни дори да не го осъзнават или пък да имат някакви егоистични подбуди. Просто под 30г възраст мъжете и жените рядко знаят какво точно търсят в партньор за цял живот. Не че след това знаят, но им е малко по-ясно. Хората чисто и просто опитват, дават шанс на една искра, пък каквото стане...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар