IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фобия от скъсване

13 май 2013 12 00

Няколко сигурни знака, че се страхувате да зарежете гаджето си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Представете си следния сценарий: Имате връзка от минимум година. Може би дори вече живеете със своята половинка. Ходили сте заедно поне на една почивка. Запознали сте семействата си. Но дълбоко в себе си знаете, че тази връзка няма да устои на времето и че двамата с партньора ви не сте един за друг и не си носите взаимна радост. Все пак, дали по инерция, от чувство за дълг, заради финансови причини или от страх, вие продължавате да вървите заедно в този коловоз.

Във връзката ви няма и грам ентусиазъм. Знаете, че тя не е градивна и че рано или късно трябва да я прекратите, но нямате сили за подобна стъпка. Тази фобия от скъсване е нещо като епидемия сред двойките в техните двадесет и тридесет години. Тя допринася за общия дефицит на щастие на хиляди млади хора, които се примиряват със съдбата твърде бързо. Хората са програмирани да се ужасяват от промяната и неизвестното и често предпочитат да заседнат в познатото настояще, въпреки че не се чувстват пълноценни.

Ето и 10 издайнически знака, че имате фобия от раздяла:

1. Всеки път, когато видите текстово съобщение, имейл или чат от вашия партньор, вие чувствате угризение на съвестта от това, че нямате никакво желание да му/ѝ отговорите.

2. Вие прекарвате часове наред в ровене в Twitter и Facebook, където дебнете бившите си половинки и вътрешно се разяждате от тяхното видимо щастливо битие към момента с настоящия им партньор. В същото време търсите някакво обяснение, защо вие сте нещастни със своята половинка.

3. Търсите извинение за всеки недостатък или признак на несъвместимост с партньора си. Непрекъснато го/я оправдавате за постъпките му/ѝ пред близките и приятелите си. Твърдите, че гаджето ви не е толкова лошо, колкото изглежда и че наистина няма уважителна причина, заради която двамата да се разделите или по-точно вие да го/я зарежете.

4. Обмисляли сте сцената на раздялата в ума си безброй пъти. Решили сте точно какви реплики и доводи ще използвате. Дори сте измислили какво точно ще правите след края на връзката ви. Но въпреки това нямате сили за действие.

5. Забелязвате, че с партньора си сте във вечни скандали и спорове, че редовно сте скарани или сте си сърдити, но въпреки това отказвате да решите проблема кардинално, защото се надявате, че другият ще поеме инициативата и ще направи първата крачка към раздялата веднъж и завинаги.

6. Когато приятелите ви ви питат как върви връзката ви, вие дори не можете да се насилите да се усмихнете и да излъжете нещо за това как всичко е наред. Предпочитате изобщо да не говорите за гаджето ви, защото разговорите, свързани с него/нея ви потискат.

7. Вие наистина вярвате, че няма да се намери никой друг, който да ви обича и че ще си останете сами до края на живота си, ако скъсате сега с настоящия си партньор. Дори се безпокоите, че няма да правите секс, никога повече.

8. Решавате се на раздяла, късате с половинката си, а два часа или два дни по-късно, сте готови да се съберете с него/нея от страх да не се наложи да прекарвате съботните си вечери сами.

9. Вие вече мразите от дъното на душата си сватбите и дори не ви се ходи на тези на близките ви хора. Ако случайно отидете, не можете да се забавлявате, защото чуждото щастие е твърде болезнено за вас. То ви напомня, че вие не сте с човека, на когото бихте дали обет за вечна любов и вярност.

10. Будите се нощем и искате да удушите с голи ръце половинката си, но сте инвестирали толкова време и пари във връзката ви, че не пристъпвате към действие. Освен това се безпокоите, че ще си останете без деца, ако се разделите с този човек, който иначе не виждате като баща/майка на децата си

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

хм ( преди 8 години )
Статията си е много хубава. Това изобщо не е състояние на шизофреник, а на един много неуврен в себе си човек. Някой, който копнее да бъде обичан, без да се съобрази,че трябва и той да обича,отвътре, не да се опитва. На мен ми се е случвало. И в крайна сметка го напуснах момчето. Разбира се, не по всички точки всичко отговарше и не съм съжителствала реално с него.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
... ( преди 10 години )
Ако вътрешно знам, че връзката няма да устои на времето, просто няма да тръгвам да живея заедно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ъъъ ( преди 10 години )
Статията е за някой шизофреник! Или обичаш или не! Ако седиш да мислиш,да се самозалъгваш,чудиш,умуваш,съмняваш,преценяваш... То става малко отвратително и доста неуважително за човека до теб!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар