IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как привързаността влияе на връзката ви

15 август 2013 12 15

Вашият стил на привързване определя ефективността на вашите любовни отношения

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вашият стил на привързване играе важна роля в любовните взаимоотношения – като това какъв ще бъде партньорът ви, дали връзката ви ще има напредък и понякога как ще завърши вашата любовна история. Ето защо разкриването на стила ви на привързаност може да ви помогне да разберете своите силни и слаби страни по отношение на връзките. Моделът на привързаност се формира още в детството и продължава да функционира дори в зряла възраст. Той отговаря за това как всеки човек реагира на нуждите си и какво може да направи, за да ги удовлетвори.

Когато е налице защитена привързаност, човек се чувства уверен и спокоен, и е в състояние лесно да си взаимодейства с други хора. Когато е налице модел на неспокойно привързване, човек почти винаги избира неподходящ партньор, само за да се почувства щастлив. Той има нужда да бъде постоянно около своята половинка, за да получава увереност и да се чувства спокоен. Хората с пренебрежителен модел на привързаност често са по-студени във връзката, защото те се държат така, сякаш нямат никакви нужди и желания. Обикновено те се обвързват с някой, който е по-властен и дори прекалено взискателен с вниманието си.

В известен смисъл хората искат да си намерят подходящи партньори, с които да продължат да спазват своя определен модел на привързаност, формиран още от детството. След редица изследвания доктор Филип Шейвър и доктор Синди Хазан установяват, че 60% от хората имат защитно привързване, 20% имат неспокойно и 20% се характеризират с пренебрежително привързване. Ето и по-обстойна характеристика на моделите на привързаност, влияещи върху връзката:

1. Защитно привързване. Хората, спазващи този вид, обикновено са по-доволни от връзките си. Децата със защитно привързване виждат своята майка като сигурен образ, който винаги ще ги защитава. Този тип хора имат подобни любовни отношения и със своя партньор – чувстват се сигурни и свързани и дават свобода както на своята половинка, така и на себе си. Хората със защитна привързаност винаги предлагат подкрепата си и се стараят да накарат своя любим да се почувства по-добре, когато изживява лош момент. Обикновено връзката между хора с модел на защитно привързване е честна, открита и равноправна. Двете страни се чувстват независимо, но все пак искат да бъдат един с друг.

2. Неспокойно привързване. Тези хора често се чувстват отчаяни и са склонни да се впускат във връзка „фантазия“. Вместо чувство на истинска любов и доверие към партньора си, те често изпитват емоционален глад. Обикновено хората с неспокойно привързване търсят партньори, които да ги „спасят“ или да ги накарат да се чувстват пълноценни. Въпреки че искат спокойствие и сигурност, моделът на неспокойно привързване кара хората да постъпват така, че да прогонват партньора си. Когато почувстват сигурност във връзката си, те често стават взискателни и започват да се държат собственически към партньора си.

3. Пренебрежително привързване. Обикновено хората с подобен модел на привързаност се дистанцират емоционално от своя партньор. Те търсят изолация, за да се чувстват „независими“ и фокусират вниманието си главно върху собственото си удобство. Въпреки своята дистанцираност, хората с пренебрежително привързване са склонни да водят по-активен начин на живот, макар да отричат важността на близките хора. Често те изграждат психологически защити и имат способността на „изключват“ емоционално.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари