IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веднъж неверник, завинаги неверник... Истина ли е?

11 ноември 2017 16 15

Какво смятат експертите по темата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изневяра се преживява трудно, а се прощава още по-трудно. И понякога си заслужава да го направите, макар че вероятно ще чуете: „Веднъж изневерил, неверникът си остава завинаги неверник“. Възможно ли е партньорът ви да се поучи от грешката си и повече да не я повтори или пък това е само началото на един порочен кръг? Отговорът не е прост, ала семейните консултанти и психолози имат какво да кажат по темата. Чуйте ги:

1. Зависи от отношението му/ѝ към връзката

„Човешките същества са склонни да правят грешки. От тях зависи дали ще си вземат поуката или ще ги повторят. Ако половинката ви, която е изневерила, вярва в моногамията и иска сериозни отношения, базиращи се на честност, откритост и уважение, има голям шанс да остане вярна. В случай, че гледа на връзките като на опция за полигамни отношения, очаквайте отново да ви сложи рога“, обяснява Рейчъл Съсман, експерт във връзки, базиран в Ел Ей.

2. Зависи дали и двамата искате да работите за връзката си

„Напълно убеден съм, че ако двамата се вгледат дълбоко във връзката си и анализират причините за изневяра, а след това работят върху тях, тя няма да се повтори. Но се изисква желание и работа и от двете страни“, обяснява Мат Лънкуист, психотерапевт от Ню Йорк.

3. Зависи от типа изневяра

„Изневярата има различни форми. Ако става въпрос за секс за една вечер има голяма вероятност да се повтори, макар че неверникът няма чувства към обектите на сексуалното си желание. И именно това го оневинява в неговата глава.

Аферите вече са знак, че има проблем в самата връзка и ако се работи върху него и се изглади, по-голяма е вероятността да няма повторна паралелна връзка“, смята Ребека Хендрикс, холистичен психотерапевт от Ню Йорк.

4. Зависи от личността на изневеряващия

„Хората са по-склонни да изневеряват, ако са импулсивни и нарцистични. Често изневеряват и в търсене на себе си, на свобода, на забраненото – неща, които са доста объркващи и привлекателни. С годините хората стават по-зрели и започват да контролират някои черти от характера си като импулсивността, сдобивайки се със самоконтрол. Те се опитват и да бъдат по-малко егоисти и самовлюбени.“, твърди Бранди Енглър, психотерапевт от Лос Анджелис.

5. Зависи от последствията

„Ако неверникът не е хванат от половинката си, той ще продължи да кръшка, тъй като няма да се е сблъскал с последствията от действията си. Освен това е интересна ролята на изневеряващия във връзката. Ако той е доминантната фигура и ако по някаква причина „дърпа юздите“ на връзката, по всяка вероятност ще продължи да прави каквото желае, тъй като е в позицията на силния. Т. е. за него последствията няма да са толкова големи, особено ако партньорът му е зависим от него по някакъв начин“, убедена е Сари Купър, секс терапевт от Манхатън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари