IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини защо сте толкова придирчива в любовта

5 юли 2018 15 00

Високите очаквания понякога пречат твърде много

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Има жени, а и мъже, които са твърде придирчиви по отношение на любовта и запознанствата. До голяма степен това ги кара да пренебрегват иначе подходящи партньори, като цяло им пречи да създават сериозни връзки, а и ги кара да се чувстват недооценени от противоположния пол.

Оказва се, че има много причини за това някои хора да са прекалено критични към потенциалните си бъдещи партньори.

Ето и няколко възможни обяснения защо ви е толкова трудно да намерите подходящия човек:

1. Колкото по-голям избор имате, толкова повече смятате, че трябва да получите

Според проучване от 2009 г. хората стават все по-селективни, когато са харесвани и ухажвани от противоположния пол. Тоест, колкото повече ухажори се въртят около вас, толкова по-високо самочувствие ще имате и толкова по-трудно ще си намерите половинка, именно защото ще очаквате твърде много от нея/него. От същото проучване става ясно и че хората с повече възможности са по-малко доволни от своя избор в любовта, защото все си мислят, че изпускат нещо по-добро.

2. Вероятно много от вашите „опции“ наистина не са подходящи

Възможно е да сте придирчиви, защото около вас (във вашия социален кръг) наистина няма достойни потенциални партньори. Вероятно реалните възможности да създадете сериозна връзка към този момент действително са минимални поради някаква причина. Може би живеете в малко населено място, в далечна екзотична страна, или пък работите в някаква изолация и т. н. и затова да нямате добри опции за подходящ партньор.

3. От еволюционна гледна точка, жените са по-придирчиви

Жените винаги са били по-селективни към избора си на мъж и заради подсъзнателните си биологични нужди да създадат поколение от най-подходящия партньор. Все пак раждането на дете е по-голяма инвестиция за жените, отколкото за мъжете. От еволюционна гледна точка целта на мъжете е да разпространяват гените си и затова те искат да бъдат с възможно най-много жени. Докато жените искат мъж, който да ги подкрепя и защитава по време на раждане и отглеждане на децата, както и в трудни времена.

4. Може би имате наистина високи очаквания към бъдещия си партньор

Има хора, които наистина очакват да срещнат принц/принцеса и само на такъв биха дали шанс. Те имат твърде висока самооценка и са развили доста големи очаквания за това какъв трябва да бъде човекът, на когото да дадат шанс. Това, разбира се, ги кара да минават през много разочарования, особено когато излизат на първа среща (като често не се стига до втора).

5. Може би сте придирчиви относно качества, които всъщност нямат значение

Има хора, които са склонни да си усложняват любовния живот сами, създавайки си непосилни изисквания към противоположния пол. Например жени, които искат да срещнат богат, млад, красив, възпитан, чаровен мъж, за да му дадат шанс. Те обаче не се замислят над това дали този мъж е надежден, сериозен, забавен, мил, грижовен и т. н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари