IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се справя по-лесно с раздялата – мъжете или жените?

24 август 2019 18 00

Науката дава отговор

Снимка: Istock

Всичко свързано с човешките взаимоотношения е сложна материя, която трудно се подчинява на генерализация. Ето защо различни изследователи и психолози постоянно правят изследвания, опитвайки се да открият общи неща в поведението на двата пола и връзката помежду им. Една от темите, които представлява висок интерес е кой от двата пола се справя по-лесно с раздялата.

Изследването

Изследване, публикувано в сп. Evolutionary Behavioral Sciences, дело на университета в Бингамтън е проучило мнението на 5705 участници от над 96 страни. Те е трябвало да оценят емоционалната и физическата болка след раздяла по скала от 1 (никакво) до 10 (непоносимо).

Как жените реагират

Изследването показва, че дамите реагират по-тежко на раздяла – както емоционално, така и физически. Средният показател на болката им е 6.84 (емоционално) и 4.21 (физически).

Показателите на господата са – 6.58 (емоционално) и 3.75 (физически). Интересното е, че докато представителките на нежния пол изживяват по-тежко раздялата, те се възстановяват по-бързо.

Как реагират мъжете?

Мъжете от друга страна изследването показва, че представителите на силния пол страдат от пост стрес при раздяла, който може да продължи повече от година, след като са сложили край на връзката си.

Теорията за еволюцията

Според учените причината за разликата в поведението и страданието на двата пола, се крие в еволюцията. Жените са по-склонни да инвестират повече във връзка от мъжете, тъй като при тях тя може да резултира в 9-месечна бременност. Докато мъжете може да проявят интимност и след това да си тръгнат без това да се отрази по някакъв начин на емоционално ниво. Именно по тази причина дамите избират по внимателно потенциалните си половинки и ги боли повече, когато загубят мъж, който са оценили като подходящ.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари