Този почти сибирски студ навън как ви действа? Ние цял уикенд си стояхме вкъщи, топло гушнати в любимите си същества и предмети. Последните представляват особено пухкави одеяла, които са прекрасни за случая.
Освен това честичко минавахме през кухнята и по-рядко през фитнеса. И по този повод се сетихме, че отдавна не сме си говорили за храни афродизиаци. Та решихме да допълним темата с още едно професионално мнение.
Всъщност храните, които влияят върху сексуалните усещания, са няколко вида според въздействието си. Така наречените активатори разпалват желанието, такъв е женшенът например.
Други храни удължават половия акт и действат, да го кажем подмладяващо. На всички.
Трети пък увеличават чувствителността и удоволствието от сексуалния акт и така го превръщат в незабравимо изживяване.
Не се чудихме дълго кого да попитаме, защото имахме възможност да се срещнем с един капацитет в тази област – испанецът Хосе Луис Руиз Камино. Добре, добре няма да ви оставим в неведение кой е той и не, няма нищо общо с едноименната песен.
Г-н Камино е готвач и сомелиер, един от най-добрите в Европа. Само на 33 години е, но вече има значително количество трофеи от престижни кулинарни конкурси. В България работи от септември миналата година като главен готвач в елитен столичен ресторант.
Според Хосе всяка кухня има определени храни и подправки, които действат възбуждащо и на мъжете, и на жените. Освен това комбинацията между отделни съставки засилва влиянието им върху либидото.
Оказа се, че един от най-силните афродизиаци в Средиземноморската кухня е есенцията от роза.
Тя се използва само в десерти и трябва да се съчетава внимателно с други съставки, за да не е прекалено натрапчива. За съжаление качествата й като ароматна добавка са доста подценявани според готвача.
Той смята още, че в Западна Европа афродизиаците са малко, а хората изобщо не умеят да ги използват. Най-разпространена е ванилията, както и някои зелени подправки.
Разбира се, шоколадът също е от онези вълшебни храни, които споделени с любим човек, нажежават атмосферата до червено. Неговият вкус може да бъде подсилен с мента, портокал и дори с розова есенция, както ни демонстрира Хосе Камино.
Той смята обаче, че с какаовото изкушение не бива да се прекалява, защото това разваля усещането за неповторимост. Пък и не се отразява добре на фигурата, но ние това си го знаем.
Готвачът твърди още, че източната кухня е най-богата на възбуждащи храни, които имат разнопосочно действие. Индийското орехче, кардамонът, шафранът и джинджифилът са сред онези силни стимуланти, които наистина действат.
В Тайланд например най-силният афродизиак според Хосе Камино е съчетанието между балсамов оцет и опашчици от змиорка. Много екзотично, нали?
Ние определено бихме опитали всякакви пикантни хапвания с палава цел, обаче за нищо на света не бихме се лишили от чаша вино. И парченце шоколад. Ммм...