IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексуалната култура сред младите застрашително запада

26 септември 2011 11 20

Повече млади хора правят необезопасен секс

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По-голям брой млади хора по света практикуват необезопасен секс и нямат достатъчно познания за ефикасните контрацептивни методи, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от международно проучване по случай днешния Световен ден на контрацепцията.

Изследването върху нагласите към секса и контрацепцията е обхванало над 6000 млади хора от 26 страни, сред които Чили, Полша и Китай.

Проучването е направено по поръчка на компания "Байер" и е подкрепено от 11 международни неправителствени организации.

Данните от анализа показват, че броят на младите хора, практикуващи необезопасен секс с нов партньор във Франция през последните три години, се е увеличил със 111 процента, а в САЩ и Великобритания - съответно с 39 процента и 19 процента.

"Без значение къде се намирате по света, съществуват бариери, които пречат на тийнейджърите да получават достоверна информация за секса и контрацепцията. Ето защо митовете и погрешните представи са толкова разпространени дори в наши дни.

Когато младите хора имат достъп до точна и безпристрастна информация по тези въпроси, те могат да направят избор, оказващ влияние върху всички аспекти от живота им", пишат авторите на проучването.

Основен глобален проблем е броят на непланираните бременности сред младите хора.

Увеличаването на случаите на необезопасен секс в някои страни кара експертите да подлагат под съмнение качеството на достъпното за младежите сексуално образование.

В Европа едва 50 процента от младите хора получават необходимата информация от училище, в сравнение със 75-те процента в Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ.

Много от участниците в проучването споделят, че се притесняват да търсят съвети за контрацепция от здравните експерти.

Над една трета от анкетираните лица в Египет например смятат, че къпането или вземането на душ след полов акт е достатъчно за предпазване от бременност.

В Тайланд и Индия над една четвърт от участвалите в проучването младежи вярват, че сексът по време на менструация е ефективна форма на контрацепция.

БТА

Автор - снимка

КоментариКоментари