IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И на мъжете им тиктака часовника

21 октомври 2011 07 35

Те също си имат биологичен часовник

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Шансовете на мъжете да имат дете намаляват с всяка изминала  година, след като навършат 40.

Изследване на пациенти в клиника за лечение на репродуктивни проблеми показа, че шансовете на мъжете да станат бащи  намаляват със 7 процента на година във възрастта между 41 и 45 години, а след това - още по-рязко.

Досега се смяташе, че само жените трябва да се грижат да си  осигурят наследник преди да са навършили 40 години. Специалисти  обаче казват, че и мъжете не трябва много да изчакват, ако искатда имат деца.

"Разбира се, не е същото като при жените, но и мъжете не  могат да чакат вечно. След 45-те трябва да започнат да мислят за деца, ако дотогава не са го направили" - каза ръководителят на изследването д-р Паула Фебек.

В изследването тя анализира резултатите от 570 случая на  оплождане инвитро. За да е сигурна, че възрастта на жените не  влияе върху резултатите, тя използва само случаи, в които  яйцеклетките са дарени от млади и здрави жени.

Резултатите  показват, че при незабременелите след лечението жени възрастта  на мъжете е значително по-висока. 

Когато мъжете са на 41 години, двойката има само 60 процента шанс за бременност. При възраст  на съпруга 45 години този шанс намалява до 35 процента. 

С годините се променя и качеството на спермата

БТА

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари