IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да поддържате сексуалната страст в дългосрочна връзка

18 май 2013 08 00

Сексът е от основно значение за добрите отношения между двама души

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Началото на една връзка изобилства от емоции. Тогава чувствата бушуват, интересът е засилен и сексуалното желание е повишено. Постепенно, с течение на времето, всички тези емоции се успокояват и партньорите влизат в коловозите на спокойните и сигурни любовни взаимоотношения. Макар и двамата да имат заслуга за това, обикновено започва да се чувства някакво взаимно неудовлетворение.

Един от големите проблеми в дългосрочните връзки е заниженото сексуално желание. Добрият секс е основен елемент във всяка здравословна връзка и често служи като предпазен щит от изневери. Затова големият въпрос е как да запазите своя сексуален глад, дори след като са минали няколко години от вашия първи интимен контакт?

Изследвания на Университета в Торонто установиха, че тайната за поддържането на сексуалното желание в една дългосрочна връзка е много проста – хората продължават да правят секс, знаейки, че това е важно за техните партньори и че по този начин ще поддържат здравословни взаимоотношения. В проучването се включили 44 двойки с продължителност на връзките между 3 и 39 години.

Всеки един от участниците трябвало да отговаря на определен въпросник. Базирайки се на отговорите, изследователите определили първоначалната мотивация на партньорите да задоволят потребностите на своята половинка без да очакват нищо в замяна. Специално внимание се обърнало на мотивацията, свързана със сексуалните нужди.

Отчитайки странични фактори като възраст и продължителност на връзката, учените установили, че има закономерност между желанието за удовлетворяване сексуалните потребности на партньора и собственото сексуално желание. С други думи хората, които искат да задоволят интимните потребности на половинката си, по този начин повишават и своите собствени сексуални страсти.

Предишни изследвания сочат, че хората, които съобщават за по-високи нива на сексуално желание, обикновено са по-доволни от връзката си. Също така при тях съществува по-малка вероятност да обмислят прекратяване на отношенията с настоящия си партньор.

Освен това по-голямото сексуално желание ще ви осигури по-голяма сексуална наслада. Ето какви са здравните ползи от оргазма:

1.Поддържа кръвта циркулираща. Според доктор Дженифър Берман оргазмите увеличават циркулацията и запазват притока на кръв към гениталиите. Това от своя страна поддържа тъканите здрави.

2.Вид кардио. Въпреки че оргазмът не може да се смята за алтернатива на физическите упражнения, той също подобрява сърдечносъдовата дейност. По време на оргазъм сърцето увеличава своя сърдечен ритъм и повишава кръвното налягане. Това е равносилно на кардио в много физиологични аспекти, включително отделянето на ендорфини.

Снимка: Dreamstime

3.Повдига настроението. Освен ендорфин по време на оргазъм се отделят още допамин и окситоцин. Трите хормона имат ефект, повишаващ настроението. Допаминът е този хормон, който се освобождава, когато хората употребяват наркотици като кокаин или пък ядат нещо наистина вкусно.

4.Помага за добрия сън. Малкото удоволствие може да ви осигури дълга почивка през нощта. Според скорошно проучване 30% от жените използват оргазма като естествено успокоително.

5.Влияе добре на мозъка. Оргазмите подхранват мозъка с кислород. Магнитно-резонансни изображения показват, че мозъците на жените използват много повече кислород по време на оргазъм, отколкото обикновено.

6.Естествен „убиец” на болката. Оргазмите действат успокоително на мигрена и менструални болки. Помислете си следващия път, когато имате главоболие, дали не е по-добре да се отдадете на сексуални забавления?

7.Придава ви здравословен блясък. Може да има нещо вярно, че след секс жените „заблестяват”. Хормонът дехидроепиандростерон, който показва повишени нива по време на сексуална възбуда, всъщност прави кожата по-здрава.

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Bandata ( преди 10 години )
Abe koy kakvoto iska dasi prikazva.. da praviш sex e xubavo...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Anonimen 2 ( преди 10 години )
До Анонимен: Тялото задължително ще ти "отмъсти",психически и физически, задето нарушаваш хормоналния му баланс.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Ами ако се насилваме да не слушаме тялото си?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Anonimen 2 ( преди 10 години )
Любовта е химия,тя трае определено време,в което нагонът е много силен.След това е програмиран да отслабне.Природа.Когато желанието намалее,някои решават да останат с партньора си,тъй като имат интерес и към други дейности с него извън леглото:деца,дом,приятели,бизнес,хоби,споделяне,приятелство,нежност,потребност и т.н.Други,които не могат без тръпка,се впускат в разводи или извънбрачни връзки.Последните също отмират на определен етап.Нищо ново под слънцето.Гадното е,че продавачите на секс облъчват хората че не са истински мъже/жени,ако не се разгонват постоянно.Това води до сериозен психически дискомфорт у човека и той почва да прави простотии,за да се "докаже",а после се чуди защо не е щастлив.Даже напротив.Много по-здравословно е да не се насилваме и да слушаме тялото си.Да развием и други интереси освен секса.И да спрем да слушаме какво ни диктуват заинтересуваните.Жалка гледка са старци,стимулиращи се с виагра и зрели жени,които се правят на млади с момченца.Много насериозно са взели приказките за секса и вече не знаят какво друго да правят.Що се отнася до спокойния сън и хубавата кожа,постигат се и със спорт,туризъм и добро настроение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Ей, побъркахте се с тоя секс значи! Това е основната тема на 21-ви век, и защо?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар