IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ледената кралица" - вълшебна приказка за възрастни

13 юни 2012 11 30

Невероятната американка Алис Хофман успява да изгради един свят, пълен с приключения и магии, които би заинтригувал всички възрастни

Корица на "Ледената кралица", Снимка: ИК Кръгозор

Корица на "Ледената кралица", Снимка: ИК Кръгозор

Помните ли филма „Приложна магия" със Сандра Бълок и Никол Кидман, в който имаше много от въпросната магия, романтика и един зъл български магьосник, от когото двете сестри трябваше да се отърват, игран от смуглия красавец Горан Вишнич? Филмът стана любим на всички, които вярват, че в живота съществуват повече загадки и вълнуващи чудеса, отколкото боговете на делника се опитват да ни убедят, че има.

Суперуспешният филм всъщност е екранизация на още по-успешния едноименен роман на Алис Хофман, авторка на много творби за възрастни и деца, наситени със същия магически заряд.

Родената през 1952 г. Хофман е призната за кралицата на магическия реализъм в американската литература и всяка нейна книга е очаквана с нетърпение и от публиката, и от критиката. Дълго време тя не е позната на българските читатели. На пазара у нас, обаче, излиза една от емблематичните книги на Алис Хофман – „Ледената кралица" (The Ice Queen), а до края на годината ще се появи и най-новият ѝ роман, бестселърът на „Ню Йорк Таймс" „Пазителките на гълъбиците" (The Dovekeepers).

„Книгите може би са единствената истинска магия", казва Хофман, която вярва в магията, дори и останалите хора да не споделят нейната вяра. Магията във всичките ѝ романи не е от типа фокуси, които прави Хари Потър, а е много по-трудна за осмисляне и приемане – това са чудесата, които обикновено пропускаме във всекидневието си. Не ги виждаме, защото често сме под заклинание, което сами сме си направили, твърди авторката, заклинание, което е резултат от нашия собствен избор и от взетите решения.

Алис Хофман

В своите романи Хофман винаги прокарва плъзгаща се линия между реалността и фантазията и се заиграва с идеята колко лесно е тя да бъде прекрачена. Според нея макар историите за свръхестествените феномени, които често присъстват в книгите ѝ, да са на пръв поглед противоположни на рационалните опити за обяснение на света и природата, на живота и смъртта, в известен смисъл те изследват една и съща територия.

Любимият ѝ похват е навлизането в света на познатите и любими на всички приказки – тези на братя Грим и Андерсен, на Шарл Перо, както е в случая с „Ледената кралица".

Ако искате да се потопите в света на приказките за възрастни, не пропускайте романът „Ледената кралица" на Алис Хофман, издаван от ИК „Кръгозор".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари