IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sofia Vocal Fest с най-добрите български и световни гласове

15 ноември 2011 15 23

Българските участници във фестивала ще пеят суинг, фолклор, църковна музика и джаз

Снимка: Sofia Vocal Fest

Снимка: Sofia Vocal Fest

Първи международен фестивал на световното вокално изкуство ще се проведе между 27 ноември и 4 декември в София.

В рамките на 7 концерта на Sofia Vocal Fest 2011 ще се изявят мултинационални проекти с музиканти от Норвегия, Индия, Канада, Пакистан, България, Гърция и Армения.

Целта на форума е не просто да се насладим на глобалното разнообразие на най-стария и фин музикален инструмент в света – човешкият глас, но и да бъде предизвикан диалог на езика на музиката между публиката, българските и световните вокалисти.

Новият фестивал ще запълни една голяма ниша в българския културен и музикален живот – отдавна необходим международен форум на световното вокално изкуство.

Той ще срещне публиката с три мултинационални проекта – Kiran Ahluwalia и нейната група (Индия, Канада), Haig Yazdjian Festival Project (Армения, Гърция, България) и RITE на Unni Løvlid (Норвегия).

Идеята на фестивала обаче е не просто да представи разнообразни и възхитителни примери за вокално майсторство, а и да предизвика международен диалог на езика на музиката. Затова в програмата на първото издание на международния фестивал на световното вокално изкуство са включени още четири концерта.

Българските гласове отдавна са нарицателно по цял свят за уникално майсторство, завидна техника и будеща възхищение красота. За пореден път ще се убедим в това благодарение на Ева Квартет, Белослава, Двуглас и Sentimental Swingers – напълно различни един от друг проекти в жанровете суинг, джаз, фолклор и църковна музика.

Българската програма на Sofia Vocal Fest ще започне на 30 ноември от 19.30 часа на последния етаж в Националната галерия за чуждестранно изкуство с концерта на Ева Квартет. Във формацията четирите различни гласа на Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Христова и ДаниелаСтоичкова се срещат и сливат в едно омагьосващо цяло, дирижирано от Милен Иванов. Дългогодишни певици от Мистерията на българските гласове, в последните 10 години Ева Квартет извървяват пътя си от камерен акапелен състав до виртуозна уникална формация на световно ниво.

Милен Иванов е участник и във втория български концерт на Sofia Vocal Fest – на 29 ноември от 19.00 часа, в зала "Филип Кутев" на Съюза на българските композитори. „Двуглас и приятели" ще ни срещне с красивата музика на Даниел Спасов и Милен Иванов и техните гости. Дуетът представя една многолика палитра на традиционния български фолклор и източно-православната църковна музика.

На 2 декември от 22.00 часа в клуб Studio 5 Белослава и нейната група ще зарадват публиката с изтънчен концерт, включващ песни от цялата дискография на певицата.

На 3 декември от 22.00 часа в клуб Studio 5 пък Sofia Vocal Fest 2011 ще приключи с концерт на триото Sentimental Swingers, заедно със секстета на Мишо Йосифов. В този формат те вече година радват българската публика с великолепните си изпълнения на джаз и суинг класики от миналия век. Винтидж градска култура, все повече авторска музика, задължителен тематичен дрескод и стайлинг, класическо сценично поведение и, разбира се, омагьосващо тригласово пеене.

Билетите за Sofia Vocal Fest са вече в продажба в мрежите на Eventim и Ticketstream.

Автор - снимка

КоментариКоментари