IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греховете на бащата през погледа на Копола

19 ноември 2009 14 04

"Тетро" е последният филм на Франсис Форд Копола. Всичко за него тук.

Двама братя в Буенос Айрес. Снимка: Outnow.ch

Двама братя в Буенос Айрес. Снимка: Outnow.ch

Стане ли въпрос за Франсис Форд Копола, компромиси в качеството, майсторството и дълбочината на персонажите са недопустими.

Това твърдо се доказа и в последната му творба, озаглавена просто „Тетро“.

Тази пищна кинематографична ария, изпълнена с бурни емоционални сривове и ухаеща на натурална екзотика, точно така, както може да ухае само Аржентина, разказва историята на двама братя, чиито живот е белязан от сянката на доминиращата бащина фигура.

Копола ни разкрива историята на Бени Тетрочини,18 - годишен келнер на луксозен круизен кораб, който отива до Буенос Айрес, за да потърси отдавна изгубения си по-голям брат Анджело (Винсънт Гало).

Представял си го като успял писател, Бени намира брат си, приел името Тетро – съкратено от фамилията му, но и означаващо „тъжен” на италиански, закотвен в живописния беден пристанищен квартал Ла Бока, довел се до почти пълно саморазрушение.

Когато среща брат си, Тетро остава болезнено индиферентен към него: момчето е част от едно семейство на един човек, от който Анджело се е отвърнал отдавна. Човек, който е белязал живота и сърцето му с неистова омраза, но от когото, колкото и да иска, не може да избяга.

Тетро е преживял душевна криза и когато пристига в Буенос Айрес иска да говори само за едно – баща си.

Студенината на брата не пречупва Бени, и воден от чиста обич, той тръгва на едно емоционално пътешествие през криволичещите, изпълнени със съблазни улици на Ла Бока, право към тъмното сърце на брат си.

Сигурно малко хора знаят, че в „Тетро“ има и автобиографичен момент – бащата на Копола, Кармин, е бил композитор, който става известен най-вече с музиката си към някои от филмите на сина си.

Изглежда, също като бащата на двамата братя (които също е музикант), Кармин е бил ключова фигура в живота на режисьора. Копола е майстор на сложните семейни отношения, които успешно изкарва на преден план и в „Кръсникът“.

Но какво би била една красива семейна драма без красива жена. Макар и разсъждаваща върху взаимоотношенията син - баща и брат - брат, в историята присъства и една много силна матриархална фигура – тази на страстната и интелигентна приятелка на Тетро Миранда (Марибел Верду), която е точната противоположност на възлюбения си.

Тетро е разрушителната сила, докато Миранда е градивната – тя е лечителката, надеждата и двигателят на всичко ключово във филма.

Любов, страст, емоционални кризи, болезнено завръщане в миналото, страховити семейни тайни, лудост – и всичко това на фона на прекрасния слънчев Буенос Айрес: със своите кафенета и долнопробни театри, където порнографията и изкуството вървят ръка за ръка, с колоритните си жители, за които само любовта има значение, със своята бохемия и безвремие. Копола ще ви поднесе всичко това в изобилие.

Освен всичко, "Тетро" е една изключително красива от визуална гледна точка продукция. Филмът е заснет на широк екран, с помощта на дигитална черно-бяла камера и изпъстрена с разкошни светлосенки, в които се преплитат ярките цветове на ретроспекциите.

Любопитното е, че Копола е избрал да представи настоящето в черно – бяло, а миналото - в цветно: два паралелни свята, които в процеса на действие се съединяват в една цялостна, болезнена, но и прекрасна картина.

Разбира се, наслада за окото са и самите актьори, които режисьорската камера просто обожава.

„Тетро“ може да видите на голям екран в рамките на фестивала „Киномания“ - 20.11, Дом на киното и на 21.11, Люмиер.

А сега ви предлагаме да видите и трейлъра – горе, в дясно.

КоментариКоментари

Sunnny ( преди 14 години )
Ето такива неща трябва да се гледат, а не тъповатия 2012!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар