IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравеният. Възроденият. Николай Бояджиев

25 януари 2011 14 30

В петък, на 21 януари, в Софийска градска художествена галерия, бе открита първата изложба на българския художник Николай Бояджиев (1904-1963)

Снимки: СГХГ

Снимки: СГХГ

В петък, на 21 януари, в Софийска градска художествена галерия, бе открита първата изложба на българския художник Николай Бояджиев (1904-1963).

Вероятно не сте запознати с неговото име, и затова си има причина, скрита в историята.

Художникът е роден в Свищов. Бил е преподавател по рисуване в Шуменската гимназия, а по-късно става старши асистент към Факултета по изящни изкуства в Художествената академия.

Негови "специалитети" са портрета, голото тяло и пейзажа.

Поради бунтарския дух на неговото изкуство и отказа му да се съобразява със социалистическата естетика, Бояджиев бива изхвърлен от СБХ и забравен от родните изкуствоведи за десетилетия напред.

Все пак неговото влияние върху българската живопис е осезаемо: преподавал е на Светлин Русев, Никола Гюзелев, Александър Станев и много други.

В изложбата, посветена на неговото изкуство, ще видите предимно произведения, собственост на семейството му и на частни колекции.

Благодарение на тях, можем да се докоснем до душевността на един истински артист, останал неопетнен от политиката на соц-режима.

До 20 февруари в СГХГ.

КоментариКоментари